Rusia construieşte noi drone kamikaze Garpiya-A1, cu motoare şi cu piese chinezeşti. Rusia a început anul trecut să producă o nouă dronă de atac cu rază lungă de acțiune numită Garpiya-A1, folosind motoare și piese chinezești.
Moscova le-a desfășurat în războiul din Ucraina, potrivit a două surse de la o agenție europeană de informații, care a văzut documente, în acest sens.
Rusia construieşte noi drone kamikaze Garpiya-A1, cu motoare şi cu piese chinezeşti
Rusia a început anul trecut să producă o nouă dronă de atac cu rază lungă de acțiune, numită Garpiya-A1, folosind motoare și piese chinezești, pe care le-a desfășurat în războiul din Ucraina, potrivit a două surse de la o agenție europeană de informații.
Informațiile – care au inclus un contract de producție pentru noua dronă, corespondența companiei privind procesul de producție și documente financiare – au indicat că IEMZ Kupol, o subsidiară a producătorului rus de arme de stat Almaz-Antey, a produs peste 2.500 de Garpiya, din iulie 2023, până iulie 2024, conform Reuters.
Existența noii drone rusești care încorporează tehnologie chineză nu a fost consemnată anterior. IEMZ Kupol și Almaz-Antey nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Citeşte şi:
Cele două surse de informații au spus că Garpiya, care înseamnă Harpy, adică "harpie", în limba rusă, a fost desfășurată împotriva țintelor militare și civile din Ucraina, provocând daune infrastructurii critice, precum și victime, atât civile, cât și militare.
Ei au împărtășit cu Reuters ceea ce au spus că sunt imagini din Ucraina cu epava unei drone Garpiya, fără a oferi mai multe detalii. Reuters a găsit informații, care întăresc această concluzie, dar nu a putut confirma imaginile în mod independent.
Citeşte şi:
Sursele au cerut ca nici ei, nici agenția lor să nu fie identificate, din cauza sensibilității informațiilor. Ei au mai cerut ca anumite detalii, precum datele legate de documente să fie ascunse.
Oraşul ucrainean vestic Lviv, lovit de o dronă a Rusiei, de provenienţă iraniană, Shahed - Foto: Profimedia Images
Samuel Bendett, de la Center for a New American Security, un think tank cu sediul ]n Washington DC, a declarat că Garpiya, dacă va fi confirmată, va marca o abatere de la dependența Rusiei de proiectele iraniene, pentru dronele cu rază lungă de acțiune.
„Dacă se întâmplă acest lucru, ar putea indica faptul că Rusia se poate baza acum mai mult pe dezvoltarea internă, precum și, evident, pe China, deoarece ambele părți în acest război depind de multe componente chineze, pentru producția de drone”, a spus el.