Rusia a retras doar o mică parte a armatei care ar putea invada Ucraina

DE Edi Neagu | 03.06.2021 - 11:21
Rusia a recurs la o retragere de ochii lumii. Foto: Kremlin.ru

Președintele Ucrainei a anunțat că armata rusă a retras doar 10.000 de soldați de la granița cu țara sa. Marea parte a Armatei Roșii este comasată la frontiere, gata de invazie.

SHARE

Moscova şi-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina "doar în vorbe", pentru că în realitate nu a retras mai mult de 10.000 de soldaţi mobilizaţi în martie-aprilie, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o întâlnire cu o delegaţie a Congresului SUA aflată în vizită la Kiev, potrivit agenţiilor de presă Ukrinform şi EFE.

Zelenski a denunţat concentrarea de trupe ruseşti de-a lungul frontierei Ucrainei cu Rusia şi în Donbas (est), precum şi în Crimeea anexată, subliniind că atât la frontiera dintre cele două ţări, cât şi în peninsula "temporar ocupată", Rusia şi-a suplimentat numărul de avioane şi de armament greu.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române

Comandantul şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, s-a alăturat reuniunii prin videoconferinţă dintr-o zonă nu departe de linia frontului în Donbas, informându-i pe senatorii americani despre situaţia din Doneţk şi Lugansk, scena unui conflict armat din 2014.

CITEȘTE ȘI: 460 euro/weekend la bungalow în Olimp fără mâncare. Cât o săptămână la all inclusive în Bulgaria

"Conducătorii ruşi merg înainte cu planurile lor de agresiune împotriva Ucraina", a afirmat Homceak în cadrul discuţiei cu senatorii Jeanne Shaheen, Chris Murphy (democraţi) şi Rob Portman (republican).

Moscova are încă trupe pregătite de invazie

Comandantul şef al armatei ucrainene a indicat că Rusia menţine trupe în regiunile învecinate Rostov, Belgorod şi Voronej, pe lângă Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

El a denunţat, de asemenea, că miliţiile separatiste din Doneţk şi Lugansk continuă să atace poziţiile ucrainene, printre rebeli aflându-se şi un număr important de lunetişti provenind din Rusia.

Zelenski a mulţumit SUA pentru sprijinul lor politic şi militar, în speranţa că acesta din urmă va creşte, pledând totodată pentru schimbarea formatului de sancţiuni împotriva Kremlinului.

"Actualele sancţiuni ale Uniunii Europene şi SUA împotriva Rusiei nu mai funcţionează. Rusia s-a obişnuit să trăiască cu ele, în timp ce anexează alte teritorii şi ameninţă Europa. Lumea civilizată nu trebuie să permită aşa ceva. Din acest motiv, consider că trebuie nu doar să exercităm presiune, ci şi să gândim un nou format de sancţiuni", a declarat şeful statului ucrainean.

La rândul său, Jeanne Shaheen - senatoare de New Hampshire - a subliniat importanţa trimiterii unui "semnal puternic" către Rusia pentru ca aceasta să-şi retragă toate trupele de la graniţa cu Ucraina.

După mai multe săptămâni de tensiune cu Kievul, ceea ce a generat temeri privind izbucnirea unui nou conflict în estul Ucrainei, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat la sfârşitul lunii aprilie retragerea trupelor pe care Moscova le mobilizase în apropiere de frontiera ucraineană, sub pretextul unor exerciţii, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te