Rusia a încheiat pactul de apărare de 29 de ani cu Germania. „Oficial, suntem pe poziții ostile”.
Rusia a încheiat oficial acordul său de cooperare în domeniul apărării cu Germania, decizia fiind semnată de premierul rus Mihail Mișustin, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Moscova și Berlin.
Tensiunile geopolitice cresc între cele două țări, Rusia numind nerezonabile ambițiile politice ale Germaniei, care îi amenință interesele vitale de securitate.
Rusia a încheiat pactul de apărare cu Germania semnat în 1996
Cooperarea bilaterală, stabilită în 1996 în temeiul Legii federale a Kremlinului privind tratatele internaționale, avea o durată de cinci ani și era reînnoită automat, cu excepția cazului în care oricare dintre părți alege să se retragă.
Într-o declarație anterioară, Ministerul rus de Externe a subliniat că parteneriatul său în domeniul apărării cu Germania „nu mai are sens”, susținând că nu mai reflectă starea actuală a relațiilor bilaterale.
Moscova a invocat „politica deschis ostilă a autorităților” din Germania, precum și „planurile sale militare din ce în ce mai agresive” drept motive-cheie pentru încetarea acordului, potrivit Defense Post.
Sprijinul Germaniei pentru Ucraina se ridică la miliarde de dolari
În urma „operațiunii militare” a președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina din 2022, Germania a devenit un aliat-cheie al Kievului, furnizând arme avansate, asistență financiară și sprijin politic ca parte a eforturilor mai ample ale NATO și UE de a contracara agresiunea Moscovei.
În martie, Berlinul a aprobat un nou ajutor militar de 3,25 miliarde de dolari pentru Ucraina, destinat munițiilor, sistemelor aeriene fără pilot, vehiculelor blindate și sistemelor de apărare aeriană.
Guvernul german a promis apoi un pachet suplimentar de 5,4 miliarde de dolari în mai, urmat de alte 2 miliarde de dolari în iunie.
Până în prezent, Berlinul a angajat sau a furnizat peste 30 de miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei, inclusiv angajamente pe termen lung care se extind până în perioada 2028-2029.