Rusia a ieșit oficial din tratatul „TICEN”, care interzice testele nucleare. Putin a promulgat legea

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 02.11.2023 - 15:03
Rusia a ieșit oficial din tratatul „TICEN” care interzice testele nucleare. Putin a promulgat legea - Foto: Profimedia Images
Rusia a ieșit oficial din tratatul „TICEN” care interzice testele nucleare. Putin a promulgat legea - Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat legea revocării ratificării de către Rusia a Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare (TICEN/CTBT), pe fondul războiului din Ucraina şi a unei crize cu Occidentul.

SHARE

Legea, publicată pe portalul oficial de informaţii juridice al Kremlinului, a fost adoptată de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, la sfârşitul lui octombrie.

Tratatul „TICEN/CTBT” a fost adoptat de către Adunarea Generală a ONU în septembrie 1996 şi a fost deschis ratificării. Rusia l-a ratificat în 2000.

La începutul lui octombrie, Vladimir Putin a anunţa că ţara sa ar putea să revoce ratificarea TICEN şi să răspundă astfel Statelor Unite, care nu l-au ratificat niciodată, relatează News.ro, citând AFP.

Citește și: Purtătoare de cuvânt a MAE rus, discurs delirant la adresa Maiei Sandu: "E o ruşine pentru ţara sa"

”Nu sunt pregătit să spun dacă trebuie sau nu să reluăm testele” nucleare, adăuga el, lăudând însă dezvoltarea unor noi rachete extrem de puternice care pot transporta ogive nucleare.

De la începutul Războiului din Ucraina, în februarie 2022, preşedintele rus a ameninţat cu un recurs la arma nucleară şi a desfăşurat în vara lui 2023 armament nuclear tactic în Belarus, cel mai apropiat aliat al său.

Legea revocării ratificării Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare a fost adoptată mai întâi de către Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, după care a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Federaţiei la sfârşitul lui octombrie.

Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, cataloga acest vot drept ”răspunsul la o atitudine odioasă a Statelor Unite faţă de obligaţiile pe care le au privind menţinerea securităţii globale”.

Citește și: SUA și China, de acord să discute despre controlul armelor nucleare, să evite apocalipsa lui Putin

La sfârşitul lui octombrie, Rusia a procedat la tiruri de testare a unor rachete balistice vizând pregătirea forţelor ruse de un ”atac nuclear masiv” de ripostă.

Doctrina militară rusă prevede o recurgere ”strict defensivă” la arma atomică, în cazul unui atac asupra Rusiei cu armament de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu armament convenţional ”care ameninţă existenţa însăşi a statului”.

În februarie, Rusia şi-a suspendat participarea la Tratatul dezarmării nucleare New START, pe care l-a semnat cu Statele Unite în 2010 - ultimul acord bilateral nuclear care lega Rusia şi Statele Unite.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te