17.000.000$ a cheltuit Rusia în atacul asupra Kievului cu rachete Iskander. A ucis trei oameni

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.06.2023 - 19:52
Rachetă Iskander M-Foto: Profimedia Images

Rusia a cheltuit 17 milioane $ în atacul cu rachete Iskander de miercuri noapte asupra Kievului, ce a ucis trei persoane.. Cu cine face afaceri de război de are un buget militar uluitor.

SHARE

Rusia a cheltuit 17 milioane de dolari într-o singură noapte, lansând zece rachete Iskander, potrivit Military Media Center, o platformă media pentru Forțele de Apărare ucrainene creată de Ministerul Apărării.

Rușii au lansat șapte rachete balistice Iskander-M și trei rachete de croazieră Iskander-K asupra Kievului în noaptea de 31 mai-1 iunie, toate fiind doborâte de apărarea aeriană ucraineană, potrivit pravda.com.ua

Rusia, 17 milioane $ în atacul cu rachete Iskander de miercuri. Cu cine face afaceri de război 

O rachetă Iskander-M, potrivit rapoartelor presei, costă până la 2 milioane de dolari, în timp ce o rachetă Iskander-K costă până la 1 milion de dolari.

Astfel, invadatorii ruși au cheltuit până la 17 milioane de dolari pentru un atac de o noapte asupra capitalei ucrainene.

Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise la Kiev din cauza căderii resturilor de rachete rusești.

Cheltuielile totale ale Rusiei din bugetul federal în 2023 vor fi de 29.000 de miliarde de ruble, 361 miliarde dolari.

Un record de 9.400 de miliarde de ruble (117 miliarde USD) a fost alocat armatei și forțelor de securitate, cu 60% mai mult decât în 2021.

Unele cheltuieli militare au fost deghizate în cheltuieli pentru „educație, bunăstare socială și sprijin pentru economie sau regiuni”.

De exemplu, finanțarea propagandei. Bugetul federal cheltuiește 118 miliarde ruble (941 milioane USD) pentru sprijinul statului pentru mass-media.

Alte 20 de miliarde de ruble (159 milioane USD) vor fi alocate Internet Development Institute, o organizație care finanțează conținutul propagandistic.

Ministerul rus al Educației va aloca 40 de miliarde ruble (319 milioane USD) pentru „educația patriotică pentru tineri”, de șase ori mai mult decât în 2022.

Bugetul rus a găsit fonduri pentru război, dar de unde? 

O parte din acest buget provine din conturile companiilor private și de stat.

Golurile sunt acoperite de „cufărul de război” - Fondul Național de Avere (NWF). Acum deține 12.000 de miliarde de ruble (95,7 miliarde USD) în conturile sale, pe care Kremlinul le-a strâns din veniturile excedentare din petrol în ultimii ani.

Guvernul rus a reușit, de asemenea, să obțină mai mulți bani împrumutând ruble de la cetățenii săi și de la bănci și majorând taxele la afaceri.

Kremlinul a majorat taxa pe extracția mineralelor în 2022. Bugetul rus va primi o sumă suplimentară de 1.000 de miliarde de ruble (7,97 miliarde USD) de la companiile de gaze, petrol și cărbune numai în 2023.

Sursele occidentale sub acoperire

Aproximativ o mie de companii occidentale activează încă în Rusia.

Acestea au venituri de zeci de miliarde de dolari și plătesc taxe la bugetul federal, care cheltuiește din ce în ce mai mulți bani pentru război și mai puțin pe programe sociale și dezvoltare, potrivit pravda.com.ua.

O altă sursă „occidentală” de reaprovizionare a bugetului militar este comerțul convențional.

Regimul de sancțiuni permite companiilor rusești să vândă anumite bunuri către SUA, UE și Marea Britanie și să-și mărească profiturile.

Rusia a câștigat 20 de miliarde de dolari din exporturile de metale și diamante către țările occidentale doar în 2022 și continuă să genereze venituri pentru că aceste bunuri nu au fost interzise.

Rusia are nevoie de acces la electronicele occidentale pentru a duce războiul. În caz contrar, producerea de rachete, avioane, drone, radare și tancuri rusești moderne este imposibilă.

Exporturile de semiconductori către Rusia din Turcia, Armenia, Kârgâzstan, Kazahstan și Serbia au crescut de zece ori.

Citește și: VIDEO Contraofensiva Ucrainei, iminentă. „Este timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”

Niciuna dintre aceste țări nu este producător de microcipuri. Acestea joacă rolul de intermediari.

Mihailo Honcear, președintele Centrului Strategy XXI, a descris cum, împreună cu Institutul de Studii Strategice ale Mării Negre, au urmărit unii cetățeni ai UE cu nume de familie rusești în timp ce înființau o companie în Elveția, au reînregistrat-o în Silicon Valley, apoi au fondat o companie joint venture cu compania de apărare EDGE din Emiratele Arabe Unite.

Această nouă afacere este angajată în dezvoltarea de drone și tehnologii anti-drone.

Citește și: Miliardarul american dispărut în Alpii elvețieni în 2018 „în viață, la Moscova”. „Extras” de KGB

În acest fel, conducerea companiei, cu rădăcini rusești și bieloruse, a obținut acces complet legal la componentele critice din țările occidentale și posibilitatea teoretică de a le trimite în Rusia prin Emiratele Arabe Unite.

O rețea controlată de FSB a exportat 22 de tone de echipamente germane.

Alta a expediat microprocesoare pentru sateliți și rachete în Rusia prin intermediul unor companii din Germania și Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, contrabandişti au fost prinşi în Estonia încercând să introducă ilegal 20 de cutii cu cartuşe americane de puşcă cu lunetă.

Și „afacerile” continuă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te