Miliardarul american dispărut în Alpii elvețieni în 2018 „în viață, la Moscova”. „Extras” de KGB

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.05.2023 - 20:49
Miliardarul american Karl-Erivan Haub-Foto: Profimedia Images

Miliardarul american dispărut în Alpii elvețieni în 2018 este posibil să fie „în viață, la Moscova”, susține o nouă anchetă. A avut legături cu agenți KGB, posibil „colegi”.

SHARE

Un miliardar american care a dispărut în împrejurări misterioase sub vârful Matterhorn din Elveția în urmă cu cinci ani este suspectat că este viu și trăiește în Rusia, susține o nouă anchetă.

Magnatul germano-american Karl-Erivan Haub, pe atunci în vârstă de 58 de ani, se antrena pentru o cursă de schi alpin când a dispărut, în aprilie 2018, la Zermatt, Elveția.

Miliardarul american dispărut în Alpii elvețieni în 2018 „în viață, la Moscova”

Omul de afaceri a fost văzut îndreptându-se spre vârf cu o cabină în acea dimineață, dar nu s-a întors niciodată la hotelul său.

Trupul său nu a fost găsit niciodată, iar Haub a fost declarat mort de către un tribunal din Köln trei ani mai târziu.

Dar acum, o investigație majoră susține că l-a identificat pe Haub la Moscova cu o certitudine de 90% prin intermediul camerelor de recunoaștere facială ale serviciilor secrete FSB.

Ancheta publicațiilor Stern și RTL leagă dispariția suspectă a lui Haub de un posibil spion rus care și-a autodenunțat fraudele, Serghei Grișin, cunoscut sub numele de „Oligarhul Scarface” – cel care i-a vândut prințului Harry și lui Meghan Markle vila din California -, dar și de alți agenți KGB.

Haub, mogul de retail Haub, fost director general și co-proprietar al Grupului Tengelmann, care deține o serie de supermarketuri, a apelat-o de 13 ori pe o  misterioasă rusoaică, Veronika Ermilova, suspectată că este un agent rus, în cele trei zile înainte ca acesta să dispară în 2018, potrivit noilor informațiilor publicate de Daily Mail.

 „Extras” de KGB

Un apel a durat o oră, altul 48 de minute, ducând la suspiciuni că ar fi plănuit „extragerea” sa, falsificându-și moartea cu ajutorul Moscovei. 

O altă constatare a investigației este că printre partenerii săi de afaceri ruși se număra și Serghei Grișin, despre care s-a raportat că a murit din cauza unei lungi boli în martie, deși nu a apărut vreo dovadă a înmormântării sale.

Pe lângă faptul că a sunat-o pe Ermilova, Haub l-ar fi apelat și pe mogulul rus Andrei Suzdalțev atât în Rusia, cât și în Geneva, cu puțin timp înainte de a muri, susține ancheta.

Citește și: VIDEO Contraofensiva Ucrainei, iminentă. „Este timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”

Suzdațsev, 55 de ani, este acționar la RosEvroBank, catalogată drept „cea mai criminală bancă din Rusia” chiar de presa de la Moscova.

Banca - asociată și cu Grișin - este suspectată că face parte dintr-o „spălătorie rusească” prin care se presupune că au fost sifonate până la 80 de milioane de dolari între 2010 și 2014, se arată în raport.

Citește și: VIDEO Teheranul îngroapă adânc unități nucleare, de teama bombelor americane. O lovitură, iminentă

Compania lui Haub, Tengelmann, urma să devină un jucător major de retail în Rusia, iar magnatul pare să fi investit 40 de milioane de lire sterline într-un proiect fără rezultat vizibil.

Dar astfel de bănci niciodată nu își „expun” afacerile. Se pare că rolul lui Haub se încheiase în 2018 și a fost extras de KGB.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te