Cine sunt românii obligați să plătească 2.000 €/an. Noile reguli au intrat în vigoare la 1 ianuarie

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.01.2024 - 16:47
Unii români plătesc 2.000 de euro pe an pentru a avea acces la un serviciu național Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

O taxă nouă de 2.000 de euro pe an vor fi obligați să plătească unii români. Noile reguli au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Ei vor plăti această taxă pentru a avea acces la serviciul național de sănătate.

SHARE
Pentru a avea acces la serviciul național de sănătate din Italia, românii rezidenți acolo vor trebui să plătească anual o taxă de 2.000 de euro pe an. 
 
Aceasta este una dintre măsurile de reducere a costurilor statului și a fost inclusă în legea bugetului pe 2024.

Cine sunt românii obligați să plătească 2.000 €/an. Noile reguli au intrat în vigoare la 1 ianuarie

Noile reguli au intrat în vigoare de la 1 ianuarie în cadrul legii bugetului 2024 a guvernului italian, care a fost aprobată la sfârșitul lunii decembrie.

 Noua taxă minimă se aplică rezidenților străini din Italia care își plătesc deja asigurarea de sănătate. Aceasta înseamnă cei care intră sub incidența regulilor "voluntare", spre deosebire de "obligatorii" (sau gratuite), de înregistrare a asistenței medicale.

Citește și: VIDEO Un român din Italia are succes cu un magazin de îmbrăcăminte de lux pentru bărbaţi

Aceasta include pensionarii cu vize de ședere electivă, personalul diplomatic și consular care lucrează pentru guverne străine, angajații organizațiilor internaționale, lucrătorii voluntari și persoanele cu vârsta peste 65 de ani din Italia din motive de reîntregire a familiei (care au sosit după 5 noiembrie 2008), conform  The Local.

Înainte de această măsură, persoanele aflate în această situație trebuiau să plătească o taxă anuală de cel puțin 387,34 euro, crescând până la 2.788,87 euro pe baza calculelor veniturilor - ceea ce înseamnă că majoritatea vor plăti semnificativ mai mult de acum înainte.

Străinii care intră sub incidența regulilor "obligatorii" de înregistrare a asistenței medicale din Italia, inclusiv angajații companiilor italiene, lucrătorii independenți, cei aflați pe listele de șomaj din Italia, solicitanții de azil și minorii, vor continua să fie scutiți de taxele de înregistrare.

Taxa a fost introdusă printr-un amendament la o lege din 1998 care reglementează situația străinilor în Italia, înlocuind cuvintele "contribuția minimă prevăzută în reglementările actuale" cu "2.000 de euro anual" într-o clauză privind costurile anuale de înregistrare a serviciilor de sănătate.

Citește și: Italia, paradisul infractorilor români. Legi blânde, avocați scumpi. Magistrați înțelegători

Două excepții sunt străinii non-UE aflați în Italia cu permis de studiu, care, în conformitate cu noile norme, vor trebui să plătească cel puțin 700 de euro pe an, în creștere de la 149,77 euro, și lucrătorii au pair, care vor plăti 1.200 de euro, în creștere de la 219,49 euro.

Modificarea a fost prezentată pentru prima dată într-un proiect inițial al bugetului publicat în octombrie, dar a existat o confuzie larg răspândită, deoarece au fost oferite puține detalii la momentul respectiv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te