România și Bulgaria, drum „aproape” liber spre Schengen. Doar Austria e împotrivă. Decizia Ungariei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.12.2023 - 14:02
România și Bulgaria, drum „aproape” liber spre Schengen. Doar Austria e împotrivă. Decizia Ungariei - Foto: Profimedia images

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria permite Bulgariei accesul la Schengen imediat ce parlamentul bulgar va confirma oficial eliminarea unei taxe suplimentare pe transportul de gaz rusesc.

SHARE

"Am primit informații de la colegul meu bulgar că ieri (luni) parlamentul bulgar a eliminat această lege", a declarat Szijjarto într-un clip video postat pe pagina sa de Facebook.

România și Bulgaria, drum „aproape” liber spre Schengen. Doar Austria e împotrivă. Decizia Ungariei

Ministrul a subliniat că Ungaria va renunța la veto-ul împotriva intrării Bulgariei în Schengen imediat ce legea va fi publicată vineri. Mai mult, va solicita Comisiei Europene să oprească procedura de infringement pe care Budapesta a inițiat-o în acest sens.

În luna octombrie, Bulgaria a anunțat introducerea unei taxe de tranzit mai mari pentru gazul rusesc, măsură denunțată de Serbia și Ungaria. Budapesta și Belgradul au declarat că taxa bulgară crește prețul gazului cu 20%. Sofia a replicat că majorarea ar trebui suportată de furnizorul rus, Gazprom, însă „micul Putin” de la Budapesta nu vrea să-l supere pe stăpânul său de la Kremlin.

Citește și: Cum vrea România să intre în Schengen sfidând veto-ul Austriei. E ultima soluție

Gazprom și-a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022. Cu toate acestea, Rusia continuă să furnizeze gaze către Serbia, Macedonia de Nord și Ungaria prin intermediul gazoductului Balkan Stream, care traversează Bulgaria. Balkan Stream aduce în Europa gazul rusesc, care ajunge în Turcia prin gazoductul Turk Stream, pe sub Marea Neagră.

Citește și: Austria pierde miliarde € doar ca să nu lase România în Schengen. 2% din migranți vin din România

Criteriile de aderare ale României și Bulgariei la Schengen nu mai au nicio legătură cu cele stabilite inițial și pe baza cărăra au aderat celelalte națiuni europene. Acum, țări precum Ungaria sau Austria care critică intens Europa și deciziile europene, dar care beneficiază de toți banii și legile europene, șantajează alte state europene pentru a-și impune propria agendă la Bruxelles, chiar dacă prin aceste demersuri își ostilizează țările vecine.

Olanda renunță la veto împotriva Bulgariei

Olanda a fost de acord cu aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, a anunțat ministerul olandez al justiției, punând capăt opoziției de lungă durată a țării față de acest demers.

Guvernul olandez consideră că "Bulgaria îndeplinește condițiile stabilite pentru aderarea la Schengen și, prin urmare, putem fi de acord cu o soluție care să ducă la aderarea deplină a acesteia", însă ultimul cuvânt îl are parlamentul de la Haga.

Citește și: Austria, ultima redută pentru România în calea Schengen. Olanda renunță la veto împotriva Bulgariei

Cabinetul olandez notează că monitorizarea post-aderare este de dorit atât pentru gestionarea frontierelor, cât și pentru statul de drept.

Austria, singură împotriva tuturor în problema Schengen

Negocierile sunt în curs de desfășurare, iar surse românești au declarat că Austria este deocamdată reticentă în a permite aderarea deplină anul viitor. 

Săptămâna trecută Austria a enumerat o serie de condiții pentru a permite Bulgariei și României să intre în Schengen doar cu frontierele aeriene, urmând ca aderarea deplină, care să acopere frontierele terestre, să aibă loc într-o etapă ulterioară. 

Citește și: Un premier din UE vrea să vadă România și Bulgaria în Schengen până la finalul anului: „Se întâmplă”

Una dintre condițiile impuse de Austria este întărirea frontierei dintre Bulgaria și România, ceea ce a enervat și mai mult Sofia, deoarece, dacă ambele țări ar adera la Schengen, această frontieră internă ar trebui să dispară complet, nu să fie și mai strictă.

Totodată, acesta a precizat că întărirea graniței dintre Bulgaria și România ar fi doar o măsură temporară, asemănătoare controalelor temporare la granița dintre Austria și Germania, iar acest lucru nu ar trebui să fie o problemă pentru Sofia.

Ciolacu promitea aderarea României la Schengen în „două zile”

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat, vinerea trecută, speranța că negocierile pentru aderarea la Spațiul Schengen vor fi finalizate în următoarele zile și vom primi un calendar clar de aderare, inclusiv cu frontierele terestre, acesta fiind cel mai important aspect care ar debloca pentru totdeauna traficul dintre România și Bulgaria, România și Ungaria sau Grecia și Bulgaria.

Citește și: Bulgaria nu „mușcă mărul otrăvit” al Austriei cu privire la Schengen. Mesajul clar și pentru România

”Pentru anul acesta sperăm să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, în primul pas, aerian şi naval şi de asemenea să finalizăm cât mai mult din infrastructură.

Până anul viitor, domnul ministru şi-a asumat că vom finaliza 250 de km de autostradă şi drum expres şi să ne pregătim şi pentru anul viitor, când de asemeni sper să terminăm negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, de această dată terestru”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Iohannis, pesimist în privința aderării României la Schengen

În contextul discuțiilor cu partea austriacă, președintele Klaus Iohannis a declarat că mai există multe aspecte de negociat pentru a obține sprijinul Austriei pentru aderarea României la Schengen. Deși este sceptic în privința unui Consiliu extraordinar JAI până la sfârșitul anului, Iohannis spune că nu exclude posibilitatea apariției unei soluții până la finalul acestui an.

„Negocierile merg mai departe, toată lumea e foarte implicată și, dacă dintr-o dată, se arată o soluție, ea poate fi pusă în termeni formali, dar încă mai avem de lucru până atunci”, a declarat șeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te