România, elogiată în Texas pentru contribuţia la contracararea antisemitismului

DE Edi Neagu | 28.01.2022 - 11:19
Aprecieri pentru poziția României în combaterea antisemitismului. FOTO: Pexels.com

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a participat la Ziua Internațională de Comemorare a victimelor Holocaustului, în Houston.

SHARE

România a fost elogiată în cadrul a două evenimente care au avut loc în statul Texas, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, pentru contribuţia remarcabilă la contracararea antisemitismului, evenimente la care invitat special a fost ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

De asemenea, au participat Carl Josehart, preşedintele Consiliului director al Muzeului Holocaustului din Houston, Dorit Aaron, preşedinta American Jewish Committee (AJC) Houston, Randy Weber, membru al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Randy Czarlinsky, director regional Houston, American Jewish Committee, KP George, şeful administraţiei locale din Fort Bend County.

În cadrul evenimentului de la Muzeul Holocaustului din Houston, Texas, organizat de AJC, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a adus un omagiu memoriei victimelor Holocaustului. De asemenea, a evidenţiat angajamentul ferm al ţării noastre de a combate antisemitismul şi orice manifestări de intoleranţă şi discriminare, odată cu începerea proceselor de integrare în Uniunea Europeană şi aderare la NATO. "În 2004, autorităţile române au înfiinţat Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel" şi pe baza Raportului final al acestuia, Holocaustul a fost condamnat oficial", a precizat ambasadorul român, vorbind despre unul dintre momentele cheie în care ţara noastră şi-a recunoscut trecutul. Ambasadorul Muraru a amintit şi despre procesul adoptării, sub egida preşedinţiei României a IHRA, a definiţiei de lucru a antisemitismului, instrument de referinţă în plan internaţional pentru prevenirea şi contracararea acestui fenomen.

Citește și: Fiecare indiciu” arată că Putin plănuiește invazia Ucrainei la mijlocul lunii februarie

Enumerând o serie de paşi importanţi pe care România i-a făcut în combaterea antisemitismului, ambasadorul român a arătat că acest fenomen "nu este o relicvă a trecutului şi nu ar trebui să abandonăm lupta împotriva lui. Omenirea nu ar trebui să rămână pasivă în faţa atacurilor împotriva evreilor din România, Israel, Germania, Europa sau Statele Unite. Forme noi, insidioase de antisemitism se strecoară în societăţile noastre şi multe forme de manifestare se sustrag instrumentelor noastre tradiţionale de combatere a acestora".

"Este datoria noastră să rămânem vigilenţi şi să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru a lupta împotriva tiranilor zilelor noastre, indiferent dacă aceştia conduc naţiuni, grupări organizate sau propagă ura online", a încheiat ambasadorul Andrei Muraru.
Eforturile României în lupta împotriva antisemitismului, atât în timpul preşedinţiei IHRA, cât şi prin măsurile întreprinse recent în acest sens, au fost apreciate în mod deosebit de către cei prezenţi. Dorin Aaron, preşedinta AJC Houston, a punctat rolul cheie jucat de România în 2016, arătând că "definiţia de lucru a antisemitismului nu ar fi fost adoptată fără spiritul de iniţiativă al României". La rândul său, membrul Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Randy Weber, a subliniat creşterea incidenţei antisemitismului în Europa şi America de Nord şi, în consecinţă, necesitatea de a educa generaţiile viitoare pentru a preveni atrocităţi similare Holocaustului. În acest context, a felicitat România pentru decizia de a introduce o disciplină dedicată studierii Holocaustului în şcoli.

Citește și: Atenție, șoferi! Codul Rutier, moficat: permis suspendat până la 4 luni și amenzi până la 2.900 lei

Cel de-al doilea eveniment, organizat de AJC Houston în parteneriat cu Fort Bend County, a fost dedicat memoriei victimelor Holocaustului şi eforturilor României în combaterea antisemitismului.

Cu această ocazie, ambasadorul Andrei Muraru a primit o proclamaţie emisă de către autorităţile Fort Bend County, Texas, în care este recunoscut rolul preşedinţiei române a IHRA în adoptarea, în 2016, de către organizaţie, a definiţiei de lucru a antisemitismului. Documentul evidenţiază, totodată, contribuţia esenţială a regretatului ambasador Mihnea Constantinescu, preşedinte în exerciţiu al IHRA din acea perioadă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te