SUA aduc în România sistemul Patriot cu radar LTAMDS de 2.000.000.000$. Curăță cerul la 360 grade

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.12.2024 - 19:21
România, apărată aerian la 360 grade. Sistemul Patriot cu radar LTAMDS - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
România, apărată aerian la 360 grade. Sistemul Patriot cu radar LTAMDS - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA aduc în România sistemul Patriot cu radar LTAMDS de 2.000.000.000$. Curăță cerul la 360 grade. SUA au folosit radare LTAMDS pentru a ghida interceptoarele Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) în neutralizarea țintelor simulate, rachete de croazieră și rachete balistice.

SHARE

SUA aduc în România sistemul Patriot cu radar LTAMDS de 2.000.000.000$. Curăță cerul la 360 grade.

La 11 decembrie 2024, Raytheon, o subsidiară a RTX, a anunțat o piatră de hotar semnificativă în dezvoltarea senzorului de apărare aeriană și antirachetă LTAMDS. 

Foarte posibil ca România să primească cea mai nouă versiune de Patriot produsă la acest moment, iar asta ar putea să însemne livrarea unor baterii Patriot care să integreze atât interceptori PAC-3 MSE, cât și radarul LTAMDS, cu o valoare de 2 miliarde de dolari.

În timpul unei evaluări operaționale la White Sands Missile Range din New Mexico, soldații armatei americane au folosit cu succes LTAMDS pentru a ghida interceptoarele Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) în neutralizarea țintelor simulate, rachete de croazieră și rachete balistice. 

SUA aduc în România sistemul Patriot cu radar LTAMDS de 2.000.000.000$. Curăță cerul la 360 grade

Acest succes marchează un pas critic către implementarea acestui sistem radar avansat, dovedind capacitatea acestuia de a detecta, urmări și angaja o varietate de amenințări.

Combinația dintre PAC-3 și LTAMDS reprezintă un progres major în apărarea antiaeriană și antirachetă. 

LTAMDS acționează ca un turn de veghe foarte avansat capabil să scaneze cerul în toate direcțiile cu acoperire de 360 ​​de grade.

Poate detecta și urmări o mare varietate de amenințări, inclusiv rachete balistice, drone și avioane, cu mult înainte ca acestea să-și atingă ținta. 

Împreună, aceste sisteme oferă o protecție de neegalat împotriva amenințărilor moderne.

Sistemul de interceptare Patriot PAC-3, combinat cu radarul avansat LTAMDS, oferă o apărare robustă împotriva unei game largi de rachete rusești, inclusiv rachete balistice, de croazieră și hipersonice.

Rachetele balistice tactice precum Iskander-M pot fi interceptate la altitudini de până la 30 km cu versiunea PAC-3 MSE, care utilizează tehnologia hit-to-kill pentru o distrugere precisă în timpul zborului. Cu o viteză de interceptare care depășește Mach 5, interceptoarele PAC-3 neutralizează rapid amenințările după detectare.

Împotriva rachetelor de croazieră precum Kalibr, LTAMDS oferă acoperire radar de 360 ​​de grade, detectând și urmărind amenințările la joasă altitudine și manevrabile, potrivit Army Recognition

PAC-3, cu viteză și capabilități multi-țintă, poate implica aceste amenințări chiar și în medii saturate, asigurând o apărare eficientă și receptivă.

România ar putea primi cea mai nouă versiune de Patriot, cu radar LTAMDS

Destinat inițial armatei SUA, LTAMDS este disponibil și pentru aliații internaționali.

Radarul LTAMDS ar urma să înlocuiască, începând cu anul 2025, radarul AN/MPQ-65/65A care echipează în prezent sistemele Patriot.

Citește și: Cum arată noul radar 360° LTAMDS. E de două ori mai bun decât radarul Patriot cumpărat și de România

Anterior, cea mai avansată versiune a rachetei Patriot (PAC-3) a reușit să intercepteze o rachetă balistică, fiind un pas semnificativ către tranziția sistemului la o capacitate de apărare antirachetă modernizată, a declarat Lockheed Martin, producătorul familiei de rachete Patriot.

Foarte posibil ca România să primească cea mai nouă versiune de Patriot produsă la acest moment, iar asta ar putea să însemne livrarea unor baterii Patriot care să integreze atât interceptori PAC-3 MSE, cât și radarul LTAMDS.

Citește și: Exercițiul F.A. PATRIOT SPARK la Capu Midia. Armata română trage cu rachetele care au speriat Rusia

O baterie de rachete sol-aer PATRIOT din cadrul Regimentului 74 a participat, între 2 și 12 decembrie 2024, la exercițiul tactic cu trupe și trageri reale F.A. PATRIOT SPARK 24.11, desfășurat în Poligonul de Trageri Sol-Aer Capu Midia, în județul Constanța.

Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat, urmând să execute serviciul de luptă alături de celelalte capabilități ale Forțelor Aeriene Române.

România a achiziționat șapte sisteme performante Patriot, patru pentru Forțele Aeriene și trei pentru Forțele Terestre. La pachet s-au achiziționat și peste 200 de interceptori, adică 56 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.

România a donat Ucrainei un sistem de rachete Patriot, negociind să primescă la schimb un sistem ultraperformant. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te