Republica Moldova, pregătită să se apere de Rusia: Vor crea un centru de protecție informațională

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.05.2023 - 20:11
Maia Sandu, a anunţat luni că va lansa o iniţiativă legislativă în vederea creării unui centru naţional de combatere a propagandei şi dezinformării alimentate de Federaţia Rusă - Foto: Arhivă

Maia Sandu a anunţat că va lansa o iniţiativă legislativă în vederea creării unui centru naţional de combatere a propagandei şi dezinformării alimentate de Federaţia Rusă.

SHARE

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat luni că va lansa o iniţiativă legislativă în vederea creării unui centru naţional de combatere a propagandei şi dezinformării alimentate de Federaţia Rusă, subliniind că 'minciunile difuzate în prezent la posturile de televiziune şi pe internet au devenit cea mai periculoasă armă folosita împotriva Republicii Moldova".

"De când Rusia a pornit războiul brutal împotriva Ucrainei care ucide oameni paşnici şi bombardează case, spitale, grădiniţe, oraşe întregi, s-au intensificat şi atacurile împotriva Republicii Moldova. În mod constant, se încearcă atragerea ţării noastre pe o orbită a trecutului, într-o zonă întunecată şi fără perspectivă de dezvoltare", a afirmat Maia Sandu.

Republica Moldova, pregătită să se apere de Rusia

"Doar datorită rezistenţei şi curajului ucrainenilor, Rusia nu poate ataca militar ţara noastră. Dar o atacă constant informaţional, prin minciună, propagandă, dezinformare. Zi de zi, Kremlinul şi grupările criminale lansează atacuri hibride, utilizând arma propagandei, pentru a semăna ură în Moldova, pentru a slăbi încrederea noastră unii în alţii şi încrederea noastră în statul nostru", susţine preşedintele moldovean.

"Planul celor care lansează falsuri şi contribuie la propagarea lor este să provoace frică, ceartă şi, astfel, să-şi realizeze scopurile meschine. Pentru că nu poate ajunge la noi cu tancuri, Kremlinul sponsorizează cu sume imense răspândirea minciunilor în mass-media şi pe reţele sociale, finanţează cu bani murdari grupări criminale care încearcă să ne oprească din drumul nostru de a dezvolta ţara", a subliniat în continuare Maia Sandu.

"Minciunile difuzate la televizor şi pe internet au devenit cele mai periculoase arme cu care suntem atacaţi în prezent. Cu sume imense de bani, cu fabrici de troli care lucrează 24 de ore din 24, prin multiple canale media care servesc interesele unor grupuri criminale organizate, se încearcă slăbirea Moldovei prin atacuri repetate. Propaganda este o ameninţare directă la securitatea ţării şi pune în pericol viitorul liber, democratic şi prosper al Moldovei", a menţionat Sandu.

Citește și: Povestea românului care a ajuns primar în Spania. A fost reales pentru al treilea mandat:„E minunat”

Acest centru se va numi generic "Patriot", a spus ea, indicând că sarcina lui va fi de a combate dezinformarea şi propaganda rusă şi de a transmite informaţii veridice despre ceea ce se întâmplă în ţară, precum şi să colaboreze cu instituţiile statului pentru a creşte rezistenţa informaţională a Republicii Moldova.

Un alt scop al acestui centru va fi să combată riscurile din spaţiul informaţional la adresa securităţii naţionale, a precizat Maia Sandu.

Textul proiectului de lege va fi publicat marţi pe site-ul instituţiei prezidenţiale pentru consultări. Până la finalul lunii iunie, proiectul de lege va fi transmis parlamentului, a mai spus ea, potrivit deschide.md.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te