Republica Moldova. Oligarhul fugar Plahotniuc i-a lăsat lui Dodon un imperiu media prorus

DE Elena Andrei | 06.10.2020 - 16:44
sursă safenews.md

Două treimi din televiziunile din Republica Moldova și mai multe publicații se află în mâinile unor politicieni care au legături cu Moscova, iar experții spun că acest fenomen a atins niveluri îngrijorătoare, scrie Euronews, citat de jurnal.md

SHARE

Partidul Democrat controla cu strictețe difuzarea mass-media rusești în Moldova. După ce PSRM al președintelui Igor Dodon a venit la putere în iunie 2019, regulile jocului s-au schimbat rapid.

În octombrie 2019, a început o recalibrare a influenței rusești în mass-media. Accent TV, o televiziune apropiată de Dodon și PSRM, a obținut drepturile de a retransmite Pervâi Kanal din Rusia. Pervâi Kanal este stația pilot a radiodifuzorului de stat rus și o portavoce a Kremlinului.

Mulți ani, drepturile de difuzare moldovenești ale acestui canal au fost în mâinile oligarhului, acum fugar, Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat.

Accent TV, afiliată PSRM, și-a schimbat denumirea în „Primul în Moldova”, apropiată postului rusesc Pervâi Kanal.

Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, Iuri Ceaika, a cumpărat „Primul în Moldova” la jumătatea lunii februarie 2020.

Pe lângă interesele sale în media, Ceaika are relații de afaceri strânse și deschise cu fratele lui Dodon, Alexandru Dodon, în domeniul imobiliar și de servicii.

Euronews atrage atenția că aproximativ două treimi televiziunile din Republica Moldova se află în mâinile unor politicieni care au legături cu Moscova, iar experții spun că fenomenul de concentrare a proprietății mass-media în Moldova a atins niveluri îngrijorătoare.

Două companii controlează aproximativ 80% din piața de publicitate media, Casa Media și Exclusive Sales House, apropiate de Plahotniuc și Dodon”, scrie Euronews.

Șefa Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarat pentru Euronews că Moldova nu are nici măcar o strategie de combatere a influențelor străine și nici politici clare pentru protejarea spațiului său informațional.

Presa în limba rusă de la Chișinău, de exemplu, este în mare parte manipulatoare, a susținut Cozonac. Mesajele difuzate și tipărite urmează aceleași linii de știri anti-vest dictate de Kremlin.

 

Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat, a afirmat că Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc, pe care îi numeşte complici în jaful bancar din cauza căruia oligarhul ar fi fugit din Moldova, țin legătura telefonic, inclusiv cu Igor Dodon, scrie cotidianul.md.

Plahotniuc ar fi avut grijă ca Filat să primească cadouri de sărbători în penitenciar în schimbul tăcerii cu privire la complicitatea în jaful bancar.

 

Popa a declarat luni, în cadrul unei emisiuni de la postul TV 8, că Plahotniuc i-ar fi spus că are o înțelegere cu Igor Dodon și în scurt timp va reveni acasă și că procurorii sunt parțial controlați de el.

„Dacă iarăși se întoarce Plahotniuc, cu ajutorul lui Dodon, asta e trist”, a declarat Popa.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te