Regele Charles, prima vizită oficială lungă de când a fost diagnosticat cu cancer. Locul și scopul

DE Elena Petrescu | Actualizat: 18.10.2024 - 21:09
Regele Charles, prima vizită oficială lungă de când a fost diagnosticat cu cancer. Locul și scopul - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Regele Charles, prima vizită oficială lungă de când a fost diagnosticat cu cancer. Locul și scopul - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Regele Charles, prima vizită oficială lungă de când a fost diagnosticat cu cancer. Locul și scopul? Regele Charles al III-lea a sosit vineri în Australia pentru un turneu de 6 zile, cea mai solicitantă călătorie a sa din punct de vedere fizic după ce a fost diagnosticat cu cancer

SHARE

Regele Charles al III-lea a sosit vineri în Australia pentru un turneu de şase zile, cea mai solicitantă călătorie a sa din punct de vedere fizic după ce a fost diagnosticat cu cancer în luna februarie.

Regele Charles, prima vizită oficială lungă de când a fost diagnosticat cu cancer. Locul și scopul

Ar urma să abordeze în cadrul unor întrevederi mai multe probleme de mediu, o temă la care suveranul britanic ţine foarte mult, informează AFP.

Regele Charles şi soţia lui, Camilla, au fost întâmpinaţi de demnitari locali şi copii care le-au oferit buchete de flori.

Potrivit presei britanice, medicii i-au permis suveranului să îşi suspende tratamentul în timpul acestei călătorii, care va include şi o vizită în Insulele Samoa pentru o reuniune a organizaţiei Commonwealth.

Citește și: Familia regală britanică nu a publicat lista cadourilor oficiale din ultimii 4 ani. Cum motivează

Charles al III-lea este primul monarh britanic în exerciţiu care vizitează Australia după 2011. În acel an, mama lui, regretata regină Elisabeta a II-a, a fost întâmpinată de o mare mulţime de admiratori.

Regele britanic, în vârstă de 75 de ani, a aterizat vineri seară pe aeroportul din Sydney după un zbor de peste 20 de ore.

Cu ocazia vizitei sale în Australia, suveranul va sublinia pericolele generate de schimbările climatice într-o ţară marcată de incendii de vegetaţie şi de inundaţii.

El se va întâlni şi cu oameni de ştiinţă într-un laborator de cercetare a cancerului.

Citește și: Prințul William, gest emoționant față de Kate, când făcea chimioterapie. La ce a renunțat prințul

Sunt prevăzute mai multe întâlniri cu publicul, inclusiv în cadrul unui eveniment care va avea loc în faţa Operei din Sydney şi cu ocazia unei uriaşe petreceri la care se va servi friptură la grătar.

Dar, cu excepţia câtorva monarhişti convinşi şi a unor republicani înflăcăraţi, publicul australian pare să fie în mare parte indiferent faţă de vizita suveranului britanic, sunt de părere jurnaliştii de la AFP.

"Am uitat că urmau să vină", a declarat Trevor Reeves, un locuitor din Sydney, în vârstă de 73 de ani.

Citește și: Prinţul William luptă împotriva sărăciei! Copie fidelă a angelicei lui mame, Prințesa Inimilor

Australia îi este foarte dragă regelui Charles al III-lea, care are multe amintiri legate de această ţară.

A vizitat-o pentru prima dată în 1966, la vârsta de 17 ani, pentru un sejur în şcoala izolată din Timbertop, într-o regiune muntoasă din statul Victoria.

S-a întors în Australia alături de soţia lui de atunci, Diana, în 1983, atrăgând mulţimi numeroase de spectatori care voiau să o vadă pe "Prinţesa poporului" în locuri emblematice, precum Opera din Sydney.

În timpul unei vizite din 1994, un bărbat a tras două gloanţe albe asupra moştenitorului tronului britanic în timp ce acesta susţinea un discurs în Portul din Sydney.

Noua sa vizită de şase zile în Australia, urmată de cinci zile în Insulele Samoa, reprezintă cea mai lungă călătorie în străinătate pentru regele Charles de la începutul tratamentului său medical împotriva cancerului cu care a fost diagnosticat în februarie.

Suveranul a efectuat o scurtă vizită în Franţa în acest an pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la Debarcarea trupelor Aliaţilor în Normandia.

Australia a respins prin referendum în 1999 o schimbare a Constituţiei pentru a deveni o republică. Nicio reformă în acest sens nu se află pe ordinea de zi a discuţiilor publice.

Înaintea vizitei sale, regele Charles al III-lea a evitat cu mare atenţie această chestiune, declarând că publicul australian este cel care trebuie să decidă în această privinţă.

Potrivit sondajelor, aproximativ o treime dintre australieni ar dori ca ţara lor să renunţe la monarhie, o treime doresc să păstreze această formă de stat, iar o treime au spus că au păreri împărţite pe această temă. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te