Anunţul a fost criticat de Federaţia Oamenilor de Știinţă americani, pe motiv că survine „într-un moment în care este cea mai mare nevoie de cooperare internaţională”.
Însă Administrația Trump susține de câteva luni că OMS creează mai multă confuzie prin recomandările contradictorii pe care le face, ceea ce a dus la politici de combatere a virusului SARSCoV2 târzii și neadecvate.
La 14 ianuarie, OMS a declarat că nu există dovadă evidentă că virusul se transmite de la om la om, înscriindu-se pe „linia” Chinei.
În urma presiunilor, la 20 ianuarie, OMS a admis că este posibilă transmiterea virusului de la om la om, dar limitat, la contact apropiat.
La 31 ianuarie, OMS a recomandat guvernelor să nu închidă granițele cu China, să nu interzică deplasările înspre și dinspre China.
La 11 martie, OMS a declarat COVID-19 pandemie, „prea târziu”, după cum au catalogat experții în epidemiologie din toate țările.
Însă, la 12 martie, OMS a sugerat că este o „pandemie sub control”.
În lunile mai, iunie și iulie, a repetat de nenumărate ori că „ce e mai rău urmează să se întâmple”, fără să existe, practice, niciun control al pandemiei.
Despre hidroxiclorochină
La 25 mai, OMS a anunțat suspendarea temporară a tratamentului cu hidroxiclorochină, „din motive de siguranță a sănătății”.
La 3 iunie, a reluat tratamentul cu hidroxiclorochină.
La 3 iulie l-a suspendat din nou.
Despre originea coronavirusului
OMS a susținut că virusul a sărit de la o specie de animal la om și că nu este rezultatul unei manipulări în laborator, deși nu avea nicio garanție și ar fi trebuit să nu se exprime până la o dată ulterioară, când se va stabili cu certitudine originea SARSCoV2.
Abia la 29 iunie, OMS a anunțat că va trimite o echipă de specialiști în China pentru a investiga originea coronavirusului, China interzicând în repetate rânduri să primească specialist din afară.
Despre purtarea măștilor
La început, OMS a recomandat purtarea măștilor doar de către persoanele infectate.
Abia la 5 iunie a recomandat guvernelor ca masca să fie purtată în spații publice și în transportul public.
Pentru aceste „bâlbâieli” care au creat confuzie în adoptarea unor măsuri de prevenire a infecțiilor, precum și altele, cu impact mai mic sau mai mare asupra orientării către un tratament eficace, SUA au hotărât să iasă din OMS.