Rechini drogați cu cocaină în Florida. Au halucinații, înoată strâmb în cercuri și atacă orice

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.07.2023 - 13:42
Marele rechin alb - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Cocaina - Foto: Profimedia Images

Oamenii de știință spun că rechinii care stau la pândă în largul coastei Floridei au început deja să mănânce pachetele de cocaină aruncate în ocean de contrabandiștii de droguri care se îndreaptă spre SUA. După ce se drpghează, bestiile marine se comportă ciudat.

SHARE

Având în vedere cantitățile masive de droguri care ajung pe plaje și sunt scoase din ocean de către autorități în fiecare an, biologul marin Tom Hird a dorit să investigheze dacă rechinii au ingerat cocaină, ca parte a unui nou serial TV "Cocaine Sharks" - care va avea premiera săptămâna viitoare, în timpul emisiunii "Săptămâna rechinilor" de la Discovery Channel.

Rechini drogați cu cocaină în Florida

În cadrul programului, Hird și cercetătorul de mediu Tracy Fanara de la Universitatea din Florida efectuează o serie de experimente pe rechini în largul Florida Keys, unde pescarii ar fi povestit despre prădători deveniți „dependenți de droguri”.

"Povestea mai profundă aici este modul în care substanțele chimice, produsele farmaceutice și drogurile ilicite intră în căile noastre navigabile - intră în oceanele noastre - și ce efect ar putea avea apoi asupra acestor ecosisteme oceanice delicate", a declarat Hird pentru Live Science.

Pachete de cocaină - Foto: Profimedia Images

Citește și: Există rechini în apele Greciei: 7 specii înfricoșătoare care amenință siguranța turiștilor

Hird și Fantana s-au scufundat sub apă și au observat în episodul respectiv că unii rechini se comportau ciudat.

Rechinii drogați se comportă ciudat și agresiv

Un rechin ciocan, o specie care de obicei se ferește de oameni, a sărit direct spre ei și părea să înoate strâmb.

Citește și: VIDEO Rechinul ucigaș Mako, filmat între insulele Zakynthos și Kefalonia: „Primul văzut vreodată”

La 60 de metri sub suprafață, un rechin de nisip a fost văzut înotând în cercuri strânse, părând fixat pe un obiect care nu se afla acolo.

Cum au reacționat rechinii la baloturile false de cocaină?

În continuare, au testat modul în care rechinii au reacționat la pachetele pe care le-au aruncat în apă și care erau similare ca mărime și formă cu baloții de cocaină.

În cadrul experimentului, au plasat baloții falși lângă lebede fictive și au fost șocați să vadă cum rechinii se îndreaptă direct spre baloți și mușcă din ei - unul dintre rechini chiar a plecat înotând cu unul.

Hird și Fantana au încercat apoi să recreeze din punct de vedere etic senzația fizică a cocainei cu o minge foarte concentrată de praf de pește pentru a declanșa un răspuns masiv de dopamină din partea rechinilor.

Cocaina „le-a aprins creierele” rechinilor

"Cred că avem un potențial scenariu despre cum ar putea arăta dacă le-ai da cocaină rechinilor", spune Hird în cadrul emisiunii. "Le-am dat ceea ce cred că este următorul lucru cel mai bun. Le-a aprins creierele. A fost o nebunie".

Pentru experimentul lor final, au aruncat baloți de cocaină imitați dintr-un avion pentru a simula modul în care drogurile ar putea ajunge efectiv în ecosistemul rechinilor.

Mai multe specii de rechini s-au îndreptat spre falsuri, au observat cercetătorii.

"Nu avem nicio idee despre ce ar putea face cocaina rechinului", a declarat Hird pentru Live Science, adăugând că, din cercetările limitate care au fost efectuate, pești diferiți par să reacționeze în moduri diferite la aceeași substanță chimică.

"Așa că nici măcar nu putem spune, ei bine, aceasta este o bază de referință și să plecăm de aici", a spus el, potrivit greekreporter.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te