Rebeliune & terorism: mandate de arestare pentru fostul președinte al Boliviei și mai mulți miniștri

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.03.2021 - 10:16
Procuratura boliviană a ordonat arestarea fostei preşedinte interimare Jeanine Anez. / Foto: nbcnews.com

Procuratura boliviană a ordonat arestarea fostei preşedinte interimare Jeanine Anez şi a mai multor miniştri din executivul său pentru rebeliune şi terorism ca parte a unei anchete privind o presupusă lovitură de stat împotriva fostului preşedinte Evo Morales.

SHARE

Jeanine Anez a postat pe Twitter o fotografie a mandatului de arestare emis de procurorul Omar Alcides Mejillones împreună cu comentariul: "A început persecuţia politică".

Procurorul Mejillones nu a comentat oficial, dar televiziunea locală a difuzat vineri imagini despre arestarea fostului ministru al energiei Rodrigo Guzman în oraşul Trinidad din nord-estul Boliviei.

Fostul preşedinte interimar Jeanine Anez și mai mulți miniștrii, acuzați că l-au dat jos pe Evo Morales în 2019

Ancheta deschisă de Parchet este rezultatul unei plângeri depuse în decembrie de Lidia Patty, o fostă deputată din partidul lui Evo Morales (preşedinte între 2006-2019).

Fosta deputată a Mişcării spre socialism (MAS) îi acuză pe fosta preşedintă, foşti miniştri, soldaţi şi poliţişti că l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Evo Morales în noiembrie 2019. Lidia Patty a depus acuzaţii pentru rebeliune, terorism şi conspiraţie.

Citește și:

Fostul preşedinte al Boliviei Evo Morales, acuzat de viol şi trafic de persoane

"MAS a decis să revină la obiceiurile dictaturii. Este păcat pentru că Bolivia nu are nevoie de dictatori, are nevoie de libertate şi soluţii", a reacţionat Jeanine Anez.

În afara lui Rodrigo Guzman, mandatul de arestare îi priveşte pe mai mulţi miniştri din fostul guvern interimar (noiembrie 2019-octombrie 2020): Arturo Murillo (Interne), Luis Fernando Lalpez (Apărare), Yerko Nuanez (Preşedinţie), Alvaro Coimbra (Justiţie).

Plângerea îl vizează, de asemenea, pe liderul din Santa Cruz (estul ţării), Luis Fernando Camacho, care a jucat un rol cheie în demonstraţiile care au condus la plecarea lui Evo Morales în noiembrie 2019. Ales guvernator duminică, el nu face obiectul unui mandat de arestare.

Citește și:

Bolivia, vid politic după demisia lui Morales și a vicepreședinților. Rusia acuză o lovitură de stat

După alegerile prezidenţiale din octombrie 2019, la care Evo Morales a candidat pentru un al patrulea mandat, şi confuzia generată de rezultatele care îl dădeau câştigător, opoziţia a acuzat fraudarea scrutinului.

O explozie de violenţă a cuprins ţara după aceste alegeri, care au fost în cele din urmă anulate.

Pe fondul protestelor, poliţia a refuzat să se supună ordinelor, iar armata, la rândul său, şi-a retras sprijinul pentru Evo Morales. Acesta din urmă a demisionat în cele din urmă în noiembrie 2019, luând calea exilului în Mexic şi apoi în Argentina. Morales s-a întors în Bolivia după victoria colaboratorului său, Luis Arce, la alegerile prezidenţiale din octombrie 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te