VIDEO Războiul s-a mutat în apropierea României. Bombele rușilor au ajuns aproape de brațul Chilia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.06.2022 - 21:54
Navele de război rusești din Marea Neagră au intensificat presiunea asupra coastei /Foto: Profimedia Images
Sursa: Biziday

Armata ucraineană a lovit din nou Insula Șerpilor, în noaptea de duminică spre luni, iar ieri rușii au atacat cu rachete de croazieră regiunea Odesa, inclusiv un punct aflat în Deltă, chiar pe brațul Chilia, la granița cu România.

SHARE

Este posibil să fi vizat bateriile ucrainene de rachete care loviseră anterior Insula Șerpilor.

De asemenea, pe rețelele de socializare circulă fotografii cu docurile goale ale navelor ruse din Crimeea și se speculează intens pe marginea faptului că au plecat în larg și cele de asalt amfibiu. P

otrivit Statului Major Ucrainean, în Marea Neagră mai sunt acum două nave purtătoare de rachete, trei submarine, care pot de asemenea să lanseze rachete de croazieră, și cel puțin două nave de asalt amfibiu, capabile să transporte blindate.

Bombardarea platformelor petroliere rusești de către Armata Ucraineană, la circa 150 km sud de Odesa, este confirmată de satelitul FIRM al NASA.

Nu este clar în acest moment dacă acțiunea a fost una de retaliere față de bombardarea de către Armata Rusă a infrastructurii civile ucrainene, sau dacă cele două platforme (inițial ucrainene, confiscate în 2014 de Rusia) jucau și un rol militar de supraveghere marină, scrie Biziday.

Citește și: 

Ministrul agriculturii din Ucraina, pentru Newsweek: Trebuie să trecem mai mult grâu prin România

Românii afectați de criză îşi vor putea amâna plata ratelor până la nouă luni. Care sun condițiile

Pe de altă parte, rușii forțează spre Severodonețk-Lisiceansk și au reușit traversarea râului Siverski.

În legătură cu Donbas, adjunctul ministrului Apărării din Ucraina a declarat că săptămâna care urmează este decisivă pentru asaltul trupelor ruse asupra orașului Severodonețk, din care ucrainenii mai dețin însă doar zona industrială Azot.

Există raportări că rușii au reușit să traverseze râul Siverski la Toșkivka, dar zona încă este puternic contestată. Indiferent că Vladimir Putin le-a dat sau nu generalilor săi un nou termen de ocupare a regiunii Luhansk (din care dețin deja 95%, termenul anterior fiind 1 iunie) este cert faptul că Armata Rusă concentrează și mai multe forțe pentru spargerea apărării ucrainene la sud de Lisiceansk și pe autostrada Bakhmut- Lisiceansk.

Deocamdată încercuirea celor două orașe din Luhansk nu este completă, iar dacă Armata Ucraineană și-a propus doar întârzierea rușilor și provocarea unor pierderi cât mai mari, acest lucru pare a fi reușit (probabil cu costuri mari și pentru ucraineni).

Ofensiva dinspre Izium este blocată, iar rușii sunt încă departe de a controla mai mult de jumătate din regiunea administrativă Donețk, care formează, împreună cu Luhansk, Donbasul istoric.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te