Război Ucraina. Se vede pacea în Ucraina. Zelenski vrea teritorii din Rusia. Putin, nedumerit

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.02.2025 - 08:23
Război Ucraina. Se vede pacea în Ucraina. Zelenski vrea teritorii din Rusia. Putin, nedumerit - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Război Ucraina. Se vede pacea în Ucraina. Zelenski vrea teritorii din Rusia. Putin, nedumerit - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Război Ucraina. Se vede pacea în Ucraina. Presiunile venite din partea noii administrații Trump pentru o pace cât mai rapidă în Ucraina aduc acum în prim plan o nouă ipoteză șoc venită chiar de la Kiev. Președintele Zelenski îi propune lui Putin un schimb jus de teritorii.

SHARE

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este deschis unui posibil schimb de teritorii cu Rusia, în cazul în care vor ajunge la un consens pentru o „pace justă” între Rusia și Ucraina.

Citește și: Planul de pace al lui Trump, respins de Putin: "N-am primit propunerile de pace în termeni rusești"

Liderul de la Kiev a declarat că un astfel de acord ar trebui garantat de Statele Unite, deoarece „Europa nu poate asigura singură securitatea Ucrainei”.

Într-un interviu apentru The Guardian, Zelenski a afirmat că, în situația în care Donald Trump ar reuși să aducă Rusia și Ucraina la masa negocierilor, un schimb de teritorii ar putea deveni o opțiune. 

Război Ucraina. Se vede pacea în Ucraina. Zelenski vrea teritorii din Rusia

Citește și: Condițiile lui Putin pentru pacea "totală" în Ucraina. Rescrierea hărții Europei. România în pericol

Liderul de la Kiev vizează o parte din Kursk, teritoriul din Federația Rusă străpuns și în bună parte ocupat de luni de zile de armata ucraineană.

Nici măcar soldații nord-coreeni trimiși în valuri nu au reușit să elibereze regiunea disputată și acum între forțele ucrainene și coaliția ruso-nord coreană.

„Vom schimba un teritoriu cu altul”, a declarat Zelenski.

„Nu știu, vom vedea. Dar toate teritoriile noastre sunt importante, nu există nicio prioritate”, a declarat liderul ucrainean.

Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Ucraina a lansat o incursiune transfrontalieră surpriză în regiunea Kursk din Rusia în august 2024, capturând inițial aproximativ 1 300 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc. 

Deși forțele ucrainene au pierdut de atunci aproximativ jumătate din această suprafață, ele au avansat recent 2,5 kilometri în regiune într-o nouă ofensivă.

Armata ucraineană continuă să dețină teritoriul rus care ar putea juca „un rol important” în viitoarele negocieri, a declarat anterior Zelenski.

Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

„Europa nu poate garanta securitatea Ucrainei”

De asemenea, Zelenski a respins ideea că Europa ar putea garanta securitatea Ucrainei fără sprijinul SUA.

Citește și: Putin, disperat: Cheamă vecinii Rusiei să împartă teritoriile Ucrainei. Fără România

„Se ridică voci care spun că Europa ar putea oferi garanții de securitate fără americani și eu spun mereu nu. Garanțiile de securitate fără America nu sunt garanții reale de securitate”, a adăugat el.

Întâlnire crucială München. Se joacă cu harta pe masă

În acest context, Zelenski urmează să se întâlnească vineri cu vicepreședintele SUA, J.D. Vance, în cadrul Conferinței de Securitate de la München.

Citește și: Propunerea de pace a lui Trump pentru Ucraina: „Arme contra litiu”. Un zăcământ, ocupat de Rusia

Discuțiile ar putea aborda viitorul sprijin al Washingtonului pentru Kiev și posibile soluții diplomatice pentru încheierea conflictului care durează deja de peste 1000 de zile, fiind unul dintre cele mai lungi războaie petrecut în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, potrivit Kievindependent.

Donald Trump a susținut în campania sa electorală că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în doar 24 de ore de la preluarea mandatului, însă ulterior a nuanțat afirmația, menționând că va avea nevoie de cel puțin 100 de zile pentru acest lucru.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te