Donald Trump are o nouă politică menită să revitalizeze industria americană de construcții navale, care a rămas mult în urma celei din China.
„Război” pe mare: SUA construiește nave militare de 40.000.000.000$ anual. China are sute de vase
“China are cea mai mare forță navală din lume. Cantitativ, cel puțin. Calitativ este discutabil”, a declarat cu ceva timp în urmă contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES.
Citește și: China, „acțiuni ofensive” în jurul Taiwanului. Taipei, în alertă militară maximă
US Navy a comunicat ca obiectivul este creșterea flotei de nave de luptă la 381 (de la aproximativ 300 în prezent) în următorii 30 de ani, un plan care ar cere fonduri de cel puțin 40 de miliarde de dolari în fiecare an, așa cum arată Biroului de buget al Congresului.
Ce are China
China are în acest moment două portavioane, dar și unul în teste de mare și altul în construcție. Unul dintre ele este Liaoning, cu o greutate de 60.900 de tone, este primul portavion operațional în serviciu al Chinei. Liaoning, cunoscut anterior sub numele de Varyag, este un portavion din clasa Kuznețov, pe care chinezii l-au achiziționat din Ucraina în 1998.
Citește și: Ce este „strategia Anaconda” prin care China sufocă Taiwan? 282 de nave „stau la pândă”. Ce face SUA
La 31 decembrie 2015, China a anunțat că fabrică un al doilea portavion în configurație STOBAR, cu o capacitate de aproximativ 50.000 de tone, o lungime de 300 m și o capacitate estimată de 50 de aeronave.
La al treilea portavion al Chinei, Fujian, s-a început construcția în martie 2015 și a fost lansat pe 17 iunie 2022.
În plus, China are multe nave de debarcare. Vorbim de 59 de vase care pot avea diverse misiuni, de la portelicopter, la nave de debarcare efectivă la mal.
Dacă trecem la clasa distrugătoare lucrurile sunt chiar și mai variate. China operează de 8 tipuri de distrugătoare. Vorbim de nu mai puțin de 50 de astfel de nave de luptă.
Nici la capitolul fregate China nu stă mai rău. Operează 49 de astfel de vase din cinci tipuri. În plus, chinezi au în uz 50 de corvete.
De precizat că toate aceste sisteme navale au în dotare torpile, rachete anitinavă sau vectori antiaerieni.
În replică la US Navy numărul de nave a variat în general între 270 și 300 la sfârșitul anilor 2010. În februarie 2022, Marina avea 296 de nave de luptă, însă analizele arată că Marina are nevoie de o flotă de peste 500 pentru a-și îndeplini angajamentele.
”Stare de război”
China a trecut la un mod de operare de tip ”stare de război” al oficialilor guvernamentali civili din Beijing şi a lansat o ofensivă diplomatică menită să încurajeze alte ţări să respingă tarifele impuse de Donald Trump.
Oficialii de propagandă ai Partidului Comunist au jucat un rol central în conturarea răspunsului Chinei, au declarat patru surse familiare cu situaţia, citate de Reuters. Pe reţelele sociale au apărut videoclipuri cu ton sfidător, inclusiv unul în care fostul lider Mao Zedong declara: ”Nu vom ceda niciodată.”
În cadrul acestui ”mod de război”, raportat în exclusivitate de Reuters, funcţionarii din ministerele de externe şi comerţ au fost obligaţi să-şi anuleze vacanţele şi să aibă telefoanele deschise non-stop.
SUA construiesc,nu construieste,pentru ca sunt state si sunt mai multe!