Alertă de război. Israelul a început pregătirile pentru lovirea unităților nucleare ale Iranului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.10.2023 - 12:20
Bomba americană GBU-57, ce distruge zonele subterane din programului nuclear al Iranului-Foto: Profimedia Images

Israelul a început pregătirile pentru lovirea unităților nucleare ale Iranului, pentru a opri cursa Teheranului de a obține arme nucleare până nu e prea târziu.

SHARE

Israelul a început pregătirile pentru lovirea unităților nucleare ale Iranului, un plan ce trebuia pus în aplicare încă din 1995.

Șeful Forțelor Aeriene Israeliene, Herzl Budinger, i-a prezentat în 1995 prim-ministrului de atunci, Ițac Rabin, un plan detaliat pentru evitarea unui Iran cu arme nucleare.

Programul nuclear al inamicului se desfășura în unități ușor de atacat. A fost refuzat de guvern.

Război: Israelul a început pregătirile pentru lovirea unităților nucleare ale Iranului

În 2012, Benjamin Netanyahu, prim-ministru ca și acum, era hotărât să aplice o lovitură militară. Planul său a fost „dezamorsat” de șeful Mossad, Ițac Dagan, cu sprijin solid din partea Washingtonului, care dorea o soluție diplomatică.

Săptămâna trecută, David Albright, o autoritate renumită în acest domeniu, a declarat într-un interviu pentru The Economist că Republica Islamică ar putea îmbogăți uraniul până la un grad militar de 90%, într-un tunel subteran nou săpat lângă Natanz, în decurs de 12 zile și să crească suficient materialul îmbogățit existent pentru patru bombe într-o lună.

Chiar și agenția internațională pentru energie atomică AIEA a recunoscut că stocul de uraniu îmbogățit al Iranului a crescut de 23 de ori peste limita stabilită în 2015.

Emisari la Washington

Netanyahu a trimis doi emisari de încredere, ministrul Ron Dermer și consilierul pentru securitate națională Tzahi Hanegbi, la Washington, cu o propunere ce include consimțământul Israelului de a amâna atacul asupra unităților nucleare ale Iranului în schimbul unui sprijin în relațiile diplomatice cu Arabia Saudită, potrivit Debka.

La 30 mai, membrii Cabinetului de securitate au fost convocați pentru a revizui încă o dată capacitățile Israelului, scenariile potențiale și răspunsurile disponibile. 

În urma acestei ședințe, planificarea operațională militară a fost modificată și adusă în concordanță cu situația actuală conform ultimelor evaluări.

La 5 mai, armata israeliană IDF a lansat un exercițiu multi-front de două săptămâni, sincronizat cu SUA și în prezența comandantului CENTCOM al SUA, gen. Erik Kurilla.

Cu toate acestea, Washington-ul încă speră în găsirea unei soluții diplomatice.

Statele Unite spun că toate opțiunile sunt pe masă pentru a se asigura că Iranul nu va putea niciodată să obțină arme nucleare și să destabilizeze mai mult regiunea.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA, a subliniat la 5 mai că angajamentul SUA de a proteja Israelul este „de fier” și nu poate fi negociat, în timp ce regimul iranian amenință securitatea întregii regiuni.

„Iranul își exportă agresiunea, inclusiv prin înarmarea forțelor ruse cu drone care sunt folosite pentru a ucide civili ucraineni și pentru a-i distruge infrastructura. Și, în schimb, Rusia oferă Iranului armament sofisticat”, a declarat secretarul american al SUA. potrivit mil.in.ua.

Acesta a subliniat că „Iranului nu i se poate – și nu i se va permite – să dobândească o armă nucleară”, iar în acest sens, Washingtonul este gata să folosească calea diplomației împreună cu presiunea economică și descurajarea.

„Dacă Iranul respinge calea diplomației, atunci, așa cum a precizat în mod repetat președintele Biden, toate opțiunile sunt pe masă pentru a se asigura că Iranul nu obține o armă nucleară”, a subliniat șeful diplomației americane.

Cea mai gravă provocare pentru Israel în ultimii 75 de ani

Un război cu Iran și cu organizația teroristă libaneză Hezbollah, susținută de Teheran, este cea mai gravă provocare pentru frontul intern al Israelului în ultimii 75 de ani, a declarat ministrul Apărării, Ioav Gallant.

„Populația civilă s-ar putea confrunta cu cele mai dezastruoase provocări care au existat vreodată din cauza unui potențial război cu Iranul și cu reprezentantul său libanez Hezbollah”, a declarat luni Gallant, potrivit Debka.

Acesta a vorbit la Comandamentul Frontului Intern în Ramleh în timp ce vizita exercițiul în curs de desfășurare al IDF pe mai multe fronturi.

Cele mai minuțioase pregătiri pentru a face față acestor amenințări sunt în curs, a subliniat ministrul Apărării.

„Frontul Home este necesar să mențină pregătirea maximă pentru orice tip de scenariu de urgență. Acest efort de succes ar fi cheia pentru a câștiga pe toate celelalte fronturi.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te