Ratificarea candidaturii Suediei la NATO ajunge în Parlamentul de la Ankara abia la toamnă

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.07.2023 - 09:38
Ratificarea candidaturii Suediei la NATO - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Preşedintele turc Erdogan a declarat că ratificarea aderării Suediei la NATO va ajunge în Parlamentul de la Ankara abia la toamnă, când se redeschide sesiunea, iar între timp aşteaptă ca autorităţile de la Stockholm să ia anumite măsuri contra terorismului.

SHARE

Ankara a blocat luni de zile ratificarea candidaturii Suediei la NATO, acuzând această ţară că face prea puţin împotriva persoanelor pe care Turcia le consideră terorişti, în principal kurzi membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii.

Ratificarea candidaturii Suediei la NATO

Luni, în ajunul Summitului NATO de la Vilnius, unde urma să aibă şi o întâlnire bilaterală cu preşedintele american Joe Biden, Erdogan a fost de acord să ridice veto-ul şi a anunţat că va transmite spre ratificare Parlamentului aderarea Suediei la NATO, dar nu a precizat când.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, după Summitul NATO de la Vilnius, Erdogan a declarat că Suedia va oferi Turciei o foaie de parcurs privind paşii pe care îi va face înainte ca ratificarea să fie trimisă Parlamentului, conform News,ro.

Citeşte şi: Suedia, tot mai departe de NATO. Arderea Coranului în fața unei moschei, aprobată la Stockholm

Parlamentul Turciei îşi închide sesiunea la sfârşitul acestei săptămâni şi se va reuni din nou abia în octombrie.

"Când se va redeschide, cred că preşedintele Parlamentului nostru va înainta acest document printre acordurile internaţionale. Locul principal de aprobare este Parlamentul, apoi va veni la mine pentru aprobare", a declarat Erdogan.

"Vrem ca acest proces să se încheie cât mai curând posibil", a adăugat el. La rândul său, Ungaria, care de asemenea nu a ratificat documentul de aderare la NATO al Suediei, a declarat că acest lucru se va întâmpla la toamnă, în noua sesiune parlamentară.

Citeşte şi: Suedia se teme de un atac armat din partea Rusiei. Ministerul Apărării: „Din nou o realitate”

Suedia şi Finlanda au depus anul trecut cererea de aderare la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, renunţând la politica de nealiniere militară pe care au avut-o în deceniile Războiului Rece.

Erdogan a declarat că, între timp, se aşteaptă ca Suedia să ia măsuri concrete împotriva terorismului, conform acordului lor, adăugând că Stockholmul va sprijini, de asemenea, actualizarea acordului vamal al Turciei cu Uniunea Europeană, precum şi călătoriile fără vize ale turcilor.

Turcia are de gând ca un grup pentru reforme europene să fie reactivat după ce Ankara va aproba aderarea Suediei la NATO.

Turcia încearcă să intre într-o nouă perioadă de îmbunătăţire a legăturilor cu Occidentul, a declarat un oficial turc de rang înalt.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te