În cadrul unui discurs la forumul economic de la Vladivostok, Putin a precizat că, deși contractul de tranzit expiră pe 31 decembrie, Ucraina ar putea refuza să permită tranzitul gazelor.
Putin: „Vrem să vindem gaze în Europa, dar nu putem foța Ucraina să accepte prelungirea tranzitului”
"Dacă Ucraina refuză tranzitul, nu putem să o forțăm", a afirmat liderul rus, subliniind totodată că Rusia și Gazprom intenționează să își onoreze obligațiile față de clienții europeni.
Principalii cumpărători de gaze rusești sunt Austria, Slovacia și Ungaria, iar conducta Urengoy-Pomary-Uzhgorod, care transportă gazul din Siberia spre Europa, rămâne crucială.
În cazul în care Ucraina nu va mai permite tranzitul, Rusia ar putea redirecționa livrările prin conducte alternative, cum ar fi TurkStream, amplasată pe fundul Mării Negre.
Citește și: Ungaria, gata să inunde UE cu spioni printr-un sistem de „card național” pentru ruși și bieloruși
"Ucraina refuză tranzitul gazelor noastre, ceea ce înseamnă că volumele de gaze care intră în Europa vor scădea", a spus Putin. "Ele vor urma alte rute, în special TurkStream, poate şi prin conducta Blue Stream spre Turcia. Însă asta este alegerea lor. Cum îi va afecta, nu ştiu", a adăugat liderul rus.
Citește și: "Justificarea" Ungariei după ce a deschis "Poarta Europei" pentru ruși: "Necesitățile pieței muncii"
Cu toate acestea, Putin a subliniat că volumul total de gaze livrat Europei a scăzut semnificativ în urma invaziei din Ucraina, de la 177 de miliarde de metri cubi înainte de război la doar 28,3 miliarde în 2022.