Putin vrea din nou în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiști. „Ar fi începutul sfârșitului”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.04.2021 - 09:52
Armata rusă și-a accentuat prezența la frontiera ucraineană. / Foto: dailysabah.com

Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, a estimat că Rusia ar putea interveni în apărarea separatiștilor pro-ruși din regiunile Donbas și Lugansk din estul Ucrainei, dacă va fi cazul. Armata rusă și-a accentuat prezența la frontiera ucraineană.

SHARE

„Totul depinde de amploarea conflagraţiei”, a declarat joi seară Dmitri Kozak, adjunct al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Moscova, citat de BBC, informează Mediafax.

Oficialul rus a asemănat actuala situaţie din estul Ucrainei cu cea din 1995 de la Srebreniţa, în Bosnia-Herţegovina, unde mii de bărbaţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbo-bosniace.

Putin susține că „există un fel de Srebreniţa” în Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat în 2019 că etnicii ruşi din estul Ucrainei ar putea fi vizaţi de un masacru precum cel din Srebreniţa dacă armata ucraineană va obţine controlul total în zonele separatiste fără a exista garanţii. Însă nu există informaţii privind riscul unor astfel de atrocităţi în estul Ucrainei.

„Dacă, aşa cum spune preşedintele nostru, există un fel de Srebreniţa acolo, probabil că va trebui să le venim în apărare”, a afirmat Dmitri Kozak.

Citește și:

Rusia, despre trupele de la granița cu Ucraina: Le ținem cât considerăm necesar

Oficialul rus a explicat că, deocamdată, insurgenţii din estul Ucrainei par să se descurce singuri, dar a avertizat armata ucraineană să nu intensifice ostilităţile, subliniind că ar fi „începutul sfârşitului” pentru Ucraina.

Confruntările militare s-au intensificat în ultimele săptămâni în regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk, în pofida armistiţiului în vigoare. Rusia, care este acuzată de susţinerea insurgenţilor proruşi, a suplimentat efectivele militare în apropierea frontierelor Ucrainei.

Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea.

Citește și:

Viitorul Ucrainei nu depinde de Kremlin, ci de Casa Albă

Situația din Ucraina s-a agravat în ultimele săptămâni

În ultimele luni, dar mai ales săptămâni, s-a putut observa o agravare a situației în Ucraina de est acolo unde, spre deosebire de 2020, numărul ciocnirilor armate poziționale și numărul de victime aproape că s-a triplat.

În același timp, spațiul informațional internațional a fost inundat cu imagini și filmulețe despre mișcări de trupe ruse în regiunile de la graniță cu Ucraina sau din peninsula anexată a Crimeii. 

Un număr de reputați experți ruși, rezidenți în Vest în special, vorbesc despre o foarte posibilă invazie a Rusiei în viitoarele luni.

Citește și:

Rusia modernizează în Artica facilități din era sovietică. Pentagonul „monitorizează foarte atent”

Acest scenariu a fost multiplicat sau amplificat și mai mult de un număr de think tankuri importante, dar și oficiali ucraineni susținuți de media ucrainene care trag alarma în privința intențiilor Rusiei.

Un număr de reputați experți ruși, rezidenți în Vest în special, vorbesc despre o foarte posibilă invazie a Rusiei în viitoarele luni. Acest scenariu a fost multiplicat sau amplificat și mai mult de un număr de think tankuri importante, dar și oficiali ucraineni susținuți de media ucrainene care trag alarma în privința intențiilor Rusiei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te