Putin vrea război spațial cu SUA. Un satelit rusesc, în „poziție agresivă” față de unul occidental

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.10.2023 - 12:46
Un satelit rusesc, în „poziție agresivă” față de unul occidental - Foto: noaa.gov (imagine cu caracter ilustrativ)

Putin vrea război spațial cu SUA. Un satelit rusesc, în „poziție agresivă” față de unul occidental. Rusia a „parcat” un satelit lângă unul occidental într-o manieră „agresivă”, oficialii spațiali ai Statelor Unite considerând această manevră ca o escaladare a tensiunilor.

SHARE

Putin vrea război spațial cu SUA. Un satelit rusesc, în „poziție agresivă” față de unul american, pe fondul războiului din Orientul Mijlociu ce pune toate marile puteri în alertă.

Lumea este în pragul unui război spațial, după ce Statele Unite consideră că Rusia dă „semne de agresiune” de deasupra Pământului, scrie dailystar.co.uk.

Putin vrea război spațial cu SUA. Un satelit rusesc, în „poziție agresivă” față de unul occidental

Potrivit mai multor surse, oficialii Slingshot Aerospace din SUA au tras alarma după ce au văzut Rusia deplasând unul dintre sateliții săi Luch la o rază de 60 km de unul dintre sateliții pusi pe orbită de o „națiune vestică”, nenumită.

Compania urmărește sateliții în spațiu folosind AI și a observat că satelitul Luch-5X se apropie periculos, un act catalogat ca „agresiune”.

Generalul John Raymond, șeful operațiunilor spațiale ale Forțelor Spațiale ale Statelor Unite, a declarat că această manevră „este o dovadă suplimentară a susținerii ipocrite a Rusiei pentru propunerile de control al armelor în spațiul cosmic”,  menite doar să restrângă capacitățile Statelor Unite, fără a avea în mod clar intenția de a le opri pragramele de înarmare spațială.

„Statele Unite sunt pregătite și angajate să descurajeze agresiunea și să apere Națiunea, aliații noștri și interesele SUA de actele ostile în spațiu.”

Conform calculelor Slingshot, satelitul aefectuat o „manevră de parcare” și pare să rămână acolo unde se află acum.

Un purtător de cuvânt a spus că „algoritmii de profilare a obiectelor Slingshot au identificat mai multe manevre de parcare.

Obiectivele unui război spațial

„Rețeaua globală de senzori Slingshot a verificat locația și continuăm să urmărim această situație în curs de dezvoltare.”

Sateliții Luch-5X sunt folosiți în principal pentru a furniza date de poziție programului spațial al Rusiei, dar este posibil ca datele pe care le adună acum să fie folosite în alte scopuri.

Audrey Schaffer, fost director al politicii spațiale la Consiliul Național de Securitate, a prezis anterior unde se va opri satelitul rusesc. 

„Iată că s-a oprit acolo. Este un comportament ce ar putea fi considerat neprietenos.”

Rusia numește satelitul în cauză un satelit „inspector” și nu a emis niciun comentariu cu privire la problema actuală.

Citește și: România va avea un satelit militar. Cât va costa și la ce ne folosește sistemul de telecomunicații

Centrul pentru Politică și Strategie Spațială al Aerospace Corporation a stabilit obiectivele unui război pe orbita Pământului, pentru postura orbitală și conflict: Aceste obiective sunt: Înșelarea unui inamic, astfel încât să reacționeze în moduri care să le rănească interesele; Perturbarea, degradarea capacității unui inamic de a-și folosi instrumentele spațiale, fie temporar, fie permanent; Distrugerea completă a unei capacități spațiali și descurajarea sau contracararea unui atac adversar, fie în spațiu, fie pe Pământ.

Citește și: VIDEO Rușii pictează avioane strategice fictive ca să înșele sateliții. Dar nu pot păcăli dronele

Putin încearcă să mențină o autoritate a Rusiei printre marile puteri cu astfel de demonstrații, dar Rusia este doar una dintre țările ce dezvoltă arme anti-sateliți ce pot fi trase de la suprafața terestră sau din aer.

Celelalte sunt SUA, China și India. Ne putem aștepta la mai multe incursiuni, manevre agresive și chiar teste ASAT.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te