România va avea un satelit militar. Cât va costa și la ce ne folosește sistemul de telecomunicații

DE Alexandra Lupascu | 08.10.2023 - 16:35
România va avea un satelit militar. Cât va costa și la ce ne folosește Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

România va avea propriul satelit militar. Achiziția satelitului va fi demarată cel târziu în 2024.

SHARE

România va avea propriul satelit militar. Achiziția satelitului va fi demarată cel târziu în 2024. 

Ideea de a achiziționa un satelit propriu nu e una nouă. Încă din 2018 au apărut informații cu privire la intenția Armatei României de a achiziționa un satelit pentru a evita costurile de închiriere a serviciilor de comunicare prin satelit.

Costurile cu închirierea în perioada 2008-2018 au fost de 7.5 milioane de euro.

Potrivit datelor din media de la vremea respectiv satelitul va avea o durată de viață garantată de cel puțin 15 ani, scrie defenseromania.

În 2018, Gabriel Leș, pe atunci ministrul al Apărării, a avut o întâlnire cu președintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA).

România va avea un satelit militar. Cât va costa și la ce ne folosește sistemul de telecomunicații

Experții ESA s-au aflat în România pentru asigurarea suportului tehnic Agenției Spațiale Române, instituție care participă la realizarea studiului-concept pentru fundamentarea proiectului sistemului satelitar de telecomunicații care va deservi nevoile Sistemului Național de Securitate al României, program care va fi coordonat de Ministerul Apărării Naționale. Implementarea programului ar fi trebuit să înceapă din 2022.

Citeşte şi: Orban: Programul de înzestrare a Armatei trebuie să relanseze industria de apărare din România

Generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat achiziția acestui satelit militar în podcastul Observatorului Militar al MApN din urmă cu o lună. Oficialul Ministerului Apărării a vorbit despre achiziția satelitului militar în contextul unei discuții care vizau viitoare programe de înzestrare ale Armatei. 

„Un alt program pe care îl dorim să-l începem, dar nu știm dacă se va întâmpla anul acesta sau în anul următor, se referă la sistemul satelitar militar de telecomunicații.

Aici vom începe achiziția acestui sistem în funcție de modul în care își termină fundamentarea pe cerințe operaționale echipa condusă de comandantul comunicațiilor și informaticii și în funcție de alegerea acestora noi vom cumpăra respectivul sistem.

Citește și: Ce sisteme de apărare antiaeriană are România? De ce nu le-a utilizat în zone unde cad drone rusești

 Asta înseamnă că vom avea un satelit militar românesc”, a precizat generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

Amintim că războiul brutal și neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a arătat importanța sistemelor satelitare și de telecomunicații.

Odată cu finalizarea unui asemenea program, România devine astfel un potențial furnizor de servicii satelitare în zona Balcanilor și la frontiera de sud-est a NATO și deschide noi arii de dezvoltare a industriei aero-spațiale la nivel național.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te