Putin s-a declarat șocat de războiul din Ucraina la ședința G20. Biden și Xi Jinping n-au participat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.11.2023 - 18:49
Biden și Xi Jinping n-au participat la ședința G20 alături de Putin - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Putin s-a declarat șocat de războiul din Ucraina, la ședința G20. Joe Biden și Xi Jinping n-au participat la ședința organizată de India din cauza prezenței președintelui rus.

SHARE

Președintele rus s-a declarat șocat de războiul din Ucraina și din Gaza, la ședința G20. Președinții Joe Biden și Xi Jinping n-au dorit să asculte părerile omologului rus și și-au declinat prezența.

Prim-ministrul indian, Narendra Modi, a găzduit, miercuri, o întâlnire virtuală a liderilor G20, dar liderul chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden nu au participat, potrivit Bloomberg.

Putin s-a declarat șocat de războiul din Ucraina, la ședința G20. Biden și Xi Jinping n-au participat

Ministerul de Externe al Chinei a declarat marți că, în locul lui Xi Jinping, prim-ministrul Li Keqiang va lua parte la summitul video G20.

Summitul are loc a doua zi după ce Modi a sărit peste o întâlnire virtuală a liderilor țărilor în curs de dezvoltare la care a participat Xi Jinping, grupul discutând despre conflictul dintre Israel și Hamas, potrivit pravda.com.ua

Potrivit rapoartelor presei indiene, ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar, a participat la acea întâlnire.

Ședința de miercuri încheie președinția Indiei a G20, un grup al celor mai mari economii din lume.

Liderul indian a folosit mandatul de un an pentru a demonstra influența globală în creștere a țării înainte de alegerile naționale programate pentru începutul anului viitor, Modi căutând un al treilea mandat ca prim-ministru.

Președintele american Joe Biden a omis, de asemenea, participarea la ședință,  în timp ce Kremlinul a confirmat că președintele rus Vladimir Putin se va adresa reuniunii liderilor mondiali.

Citește și: VIDEO Rachetele HIMARS au spulberat concertul unei rusoaice pro-război pentru soldații ruși

La începutul acestei luni, Biden și Xi s-au întâlnit în marginea summitului de cooperare economică Asia-Pacific și a fost prima lor întâlnire față în față într-un an și prima vizită a lui Xi în Statele Unite în patru ani.

Biden a spus că, în timpul discuțiilor cu liderul chinez, au discutat despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre situația din Fâșia Gaza.

Președintele rus a declarat miercuri că decesele din Gaza sunt la fel de șocante ca cele care au loc în Ucraina.

Citește și: Papa Francisc: „Conflictul dintre Israel și Hamas a trecut de la faza de război la terorism”

„Acest război (din Ucraina) nu poate decât să mă șocheze. Nu este șocantă lovitura de stat din Ucraina din 2014, urmată de războiul regimului de la Kiev împotriva poporului său din Donbas? Nu este șocantă astăzi exterminarea populației civile din Palestina și Fâșia Gaza?” a spus Putin într-un discurs live la summitul virtual al liderilor G-20, potrivit aa.com.tr.

Putin a spus că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o tragedie și trebuie să caute modalități de a o opri.

 „Da, desigur, acțiunea militară este întotdeauna o tragedie. Desigur, trebuie să ne gândim cum să oprim această tragedie”.

El a spus că Ucraina a refuzat să negocieze și a închis calea dialogului, în timp ce Moscova a fost întotdeauna pregătită să facă un astfel de pas.

Susținând că Moscova încearcă să obțină dreptate în Ucraina, Putin a spus că stresul din economia globală nu este din cauza Rusiei, ci din cauza acțiunilor altor țări.

Rusia spune că și-a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina pentru a „denazifica” și „demilitariza” Ucraina și pentru a proteja populația vorbitoare de rusă a țării, propaganda de bază a Moscovei pentru a justifica invazia în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te