Putin, pe picior de război cu Trump în Arctica. Trimite avioane de război adaptate luptei navale

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.02.2025 - 17:09
Putin, pe picior de război cu Trump în Arctica. Trimite avioane de război adaptate luptei navale - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Putin, pe picior de război cu Trump în Arctica. Trimite avioane de război adaptate luptei navale - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Putin, pe picior de război cu Trump în Arctica. Trimite avioane de război adaptate luptei navale. Marina rusă a desfășurat avioane de luptă MiG-29K bazate pe portavioane în Arctica pentru o serie de exerciții de luptă de mare profil.

SHARE

Putin, pe picior de război cu Trump în Arctica. Trimite avioane de război adaptate luptei navale. 

Arctica devine un spațiu din ce în ce mai contestat. Țările NATO, în special Statele Unite, Canada și Norvegia, își intensifică propriile activități militare ca răspuns la prezența în creștere a Rusiei.

Desfășurarea MiG-29K în regiune trimite un semnal clar că Rusia este dispusă să folosească mijloacele militare pentru a-și apăra interesele arctice, după ce președintele american, Donald Trump, nu a exclus folosirea mijloacelor militare pentru a lua Groenlanda, insulă cu autonomie aparținând de Danemarca.

Putin, pe picior de război cu Trump în Arctica. Trimite avioane de război adaptate luptei navale

Strategic, Groenlanda ar acorda avantaj bazelor militare americane de pe insulă, în contra intereselor Rusiei.

Desfășurarea MiG-29K în Arctica are loc pe fondul intensificării acțiunilor NATO în regiune. Exercițiile cu MIG-29K urmează celor în care bombardierele strategice Tu-160 ale Rusiei au efectuat zboruri de patrulare cu rază lungă peste apele internaționale arctice, într-o demonstrație de forță. 

Piloții au practicat misiuni de vânătoare, interceptare și lovitură, simulând scenarii de luptă din lumea reală. 

MiG-29K este o variantă a avioanului MiG-29, adaptată special pentru operațiuni navale. 

Dezvoltarea aeronavei a fost finanțată în mare parte printr-o comandă a Indiei pentru 42 de avioane, care a permis ulterior Rusiei să achiziționeze 22 de unități pentru singurul său portavion, Amiral Kuznețov.

Inițial, Marina Rusă a luat în considerare o versiune modificată a Su-27 pentru operațiunile de transport, dar disponibilitatea liniei de producție MiG-29K și costurile mai mici au făcut-o opțiunea mai viabilă.

În condițiile în care Rusia își crește amprenta militară în Arctica și bombardierele strategice fac desfășurari mai frecvente, exercițiile MiG-29K transmit un semnal clar: Moscova nu are intenția de a-și slăbi prezența pe acest câmp de luptă critic. Din contră.

Decizia de a disloca avioane de luptă MiG-29K în Arctica se aliniază cu obiectivele militare mai largi ale Rusiei în regiune.

Militarizarea Arcticii, în plină desfășurare

Momentul acestor exerciții este deosebit de important, deoarece coincid cu creșterea zborurilor de recunoaștere și a patrulelor navale din SUA și NATO în Arctica. 

Citește și: SUA au trimis primele două avioane de luptă F-16 în Groenlanda. Ce misiune au?

Pregătirea piloților MiG-29K în condiții arctice ar putea fi un pas pregătitor pentru viitoarele operațiuni de pe portavion în regiune, unde Rusia ar putea încerca să desfășoare activele aviației navale în mod permanent.

Având în vedere militarizarea din ce în ce mai mare a Arcticii atât de către Rusia, cât și de către națiunile occidentale, a avea o forță de aviatori navali antrenați în condiții de vreme extremă ar oferi un avantaj strategic semnificativ.

Citește și:  Europa face front comun și trimite trupe în Groenlanda. „Nu negociem cu Trump vânzarea insulei”

Alegerea Rusiei de a trimite MiG-29K în Arctica oferă, din punct de vedere operațional, o platformă flexibilă, multirol, capabilă să desfășoare o gamă largă de misiuni, inclusiv apărare aeriană, interceptare și lovituri maritime.

Strategic, întărește poziția militară a Rusiei în Arctica și transmite un mesaj puternic NATO că Moscova este pregătită să-și apere interesele în regiune.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te