„Dacă o persoană a fost foarte aproape de moarte, asta nu înseamnă că trebuie deschisă de fiecare dată o anchetă penală”, a declarat Putin, cu prilejul reuniunii de joi a Consiliului consultativ pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin, a cărei stenogramă completă a fost făcută publică vineri.
La sfârşitul lui august, opozantului şi militantului rus anti-corupţie Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău în timpul unui zbor în Siberia. După două zile de spitalizare, la presiunea apropiaţilor săi, Rusia a permis spitalizarea sa de urgenţă în Germania.
Potrivit concluziilor a trei laboratoare europene, printre care unul francez şi unul german, care au fost confirmate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok, o substanţă concepută de specialişti sovietici în scopuri militare.
Aflat încă în convalescenţă în Germania, opozantul l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că s-ar afla în spatele otrăvirii sale, acuzaţii respinse de Moscova.
Diplomaţia rusă i-a acuzat în mai multe rânduri pe europeni că nu vor să transmită Rusiei datele medicale ale lui Navalnîi, denunţând refuzul lor de a coopera în acest caz.
Vladimir Putin: „Arătaţi-ne unde este acest Noviciok!”
„Parchetul general rus a cerut în mai multe rânduri colegilor săi (europeni - n.r.) să trimită cel puţin o concluzie oficială scrisă după expertiza lor”, a reamintit Putin.
„Experţii noştri sunt gata să se deplaseze în străinătate - în Franţa, în Germania (...) la aceşti experţi care afirmă că au descoperit substanţe toxice militare”, a dat el asigurări.
„Dar nimeni nu ne invită (...) şi nu ni se transmit nici date oficiale, nici materiale biologice”, a continuat Vladimir Putin.
Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia „va ancheta cu plăcere asupra acestui caz şi o va face minuţios”.
„Arătaţi-ne unde este acest Noviciok!”, a spus preşedintele rus. "Dar nimeni nu ne dă nimic (...) asta este problema", a subliniat el.
În trecut, autorităţile ruse fie au respins că otrăvirea a avut loc, fie au acuzat serviciile secrete occidentale, pe apropiaţii lui Navalnîi sau opozanţii înşişi că ar fi autorii, notează AFP.