Putin, gata să atace „ținte grase” în Ucraina cu teribila rachetă Oreșnik. Va câștiga războiul?

DE Adina Mutăr | 22.12.2024 - 17:45

Putin, gata să atace „ținte grase” în Ucraina cu teribila rachetă Oreșnik. Va câștiga războiul? Racheta, concepută pentru lovituri de precizie împotriva infrastructurii critice și a țintelor militare, reprezintă o nouă escaladare a armamentului Rusiei.

SHARE

Putin, gata să atace „ținte grase” în Ucraina cu teribila rachetă Oreșnik. Va câștiga războiul?

Noua rachetă balistică non-nucleară a Rusiei, „Oreșnik”, și-a făcut prima apariție semnificativă la 21 noiembrie 2024, când a lovit orașul ucrainean Nipru.

Oreșnik este capabil de lovituri devastatoare cu o acuratețe maximă, depășind cu mult modelele mai vechi în ceea ce privește raza de acțiune și livrarea sarcinii utile.

Putin, gata să atace „ținte grase” în Ucraina cu teribila rachetă Oreșnik

Potrivit rapoartelor Bloomberg, pe baza informațiilor de la oficiali americani de rang înalt, Rusia a întocmit o listă cu site-uri militare ucrainene critice ce vor fi vizate în următoarea fază a conflictului.

Aceste așa-numite „ținte grase” includ infrastructură vitală și instalații militare, a căror distrugere ar putea paraliza capacitățile militare ale Ucrainei.

Analiștii militari sugerează că Oreșnik poate modifica semnificativ traiectoria conflictului. Natura sa cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie ar putea oferi Rusiei un avantaj tactic, permițându-i să lovească ținte cheie ucrainene, cum ar fi centrele de comandă și control sau centrele logistice critice, mult dincolo de raza artileriei sau aeronavelor tradiționale.

O astfel de ofensivă ar putea însemna sfârșitul bazelor militare critice și a depozitelor de aprovizionare folosite de Ucraina pentru a-și susține armata, potrivit Bulgarian Military.

Surse neoficiale indică faptul că Rusia intenționează să lanseze din nou racheta „Oreșnik”, următoarea lovitură marcând potențial începutul unui nou val de atacuri ce va plasa Ucraina într-o poziție și mai vulnerabilă.

Din perspectiva Rusiei, Oreșnik este un schimbător de joc. Permite lovituri de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, ce pot dezactiva infrastructura critică ucraineană, reducând în același timp riscul pentru forțele ruse.

Putin vede această rachetă ca pe un multiplicator de forță, capabil să lovească adânc în teritoriul inamic cu efecte devastatoare.

Pentru Rusia, aceasta ar face parte dintr-o strategie de a da o lovitură decisivă eforturilor de război ale Ucrainei.

Va câștiga Putin războiul cu racheta Oreșnik?

Aceste tipuri de atacuri pot avea nu numai consecințe militare masive, ci și să intensifice presiunea asupra aliaților occidentali ai Ucrainei pentru a oferi sisteme defensive și mai avansate.

Analiștii militari cred că este puțin probabil ca Rusia să se oprească la aceste lovituri inițiale. Posibilitatea unor noi atacuri rămâne ridicată, iar amenințarea unor operațiuni și mai puternice și mai distructive, cum ar fi loviturile cu rachete strategice cu rază lungă, este în creștere.

În timp ce Rusia susține că atacurile Oreshnik sunt concentrate pe locuri militare, atacul asupra Niproului a lovit mai aproape de infrastructura civilă, stârnind alarma cu privire la potențialul de victime mai mari pentru civili.

Oficialii ucraineni au criticat utilizarea rachetei, mulți susținând că astfel de arme avansate de precizie nu pot garanta întotdeauna îndeplinirea obiectivelor militare fără a afecta civilii.

Citește și: Ucrainenii „toacă” soldații nord-coreeni trimiși de Putin în Kursk. Răniții, cărați cu vagoanele

În ciuda tuturor acestor lucruri, Kievul rămâne hotărât să respingă și să-și continue contraatacurile, în timp ce comunitatea internațională continuă să-și exprime îngrijorarea cu privire la cursul viitor al conflictului.

Potențialul Oreșnik nu este lipsit de riscuri. Racheta ar putea declanșa u escaladare ulterioară în regiune, posibil atrăgând alte puteri globale în luptă.

Citește și: Intenţia şocantă a lui Donald Trump, care afectează România şi toţi partenerii NATO

Având în vedere capacitatea sa de a viza infrastructura vitală, ar putea provoca măsuri de răzbunare și mai dure din partea NATO sau a altor aliați occidentali care sprijină Ucraina.

Singura certitudine în acest moment este că războiul intră într-o fază mult mai periculoasă și mai imprevizibilă, în care fiecare acțiune ar putea duce la o escaladare semnificativă și la noi runde de lovituri distructive.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te