Intenţia şocantă a lui Donald Trump, care afectează România şi toţi partenerii NATO. Președintele ales al SUA, Donald Trump, ar intenționa să le ceară aliaților NATO să își majoreze cheltuielile de apărare la 5% din PIB.
Două surse bine informate au informat FT că Trump intenționează să facă presiuni pentru o țintă a cheltuielilor de apărare de 5% din PIB în rândul membrilor NATO, mai mult decât dublând reperul actual de 2%.
Intenţia şocantă a lui Donald Trump, care afectează România şi toţi partenerii NATO
În prezent, 23 din cei 32 de membri ai alianței îndeplinesc obiectivul de 2% din PIB. Chiar și cei mai mari cheltuitori pentru apărare, precum Polonia, alocă mai puțin de 5% pentru apărare.
O sursă sugerează că Trump ar putea pleda inițial pentru un prag minim de 3,5% din PIB și intenționează să lege creșterea cheltuielilor pentru apărare de condiții comerciale mai favorabile cu SUA.
„Este clar că vorbim despre 3 % sau mai mult pentru summitul [NATO din iunie de la] Haga”, a comentat un alt oficial european la curent cu propunerile președintelui ales al SUA.
Citeşte şi: Trump se gândeşte să privatizeze operatorul naţional de servicii poştale
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat recent că aliații ar trebui să ia în considerare cheltuieli de apărare de peste 2% din PIB, indiferent de „factorul Trump”, citând viitoarele provocări de securitate care necesită investiții mai mari.
Președintele ales al SUA, Trump, și-a reiterat amenințarea de lungă durată de a retrage SUA din NATO dacă aliații nu contribuie cu fonduri suficiente pentru apărare, conform Profit.ro.
Pe de altă parte, o altă analiză Financial Times, citat de Pravda, arată că președintele ales al SUA a asigurat Europa că administrația sa va continua sprijinul militar pentru Ucraina după ce va prelua funcția.
Citeşte şi: Imunitatea prezidențială schimbă traiectoria procesului lui Trump: Judecătorul amână verdictul
Trei surse familiarizate cu discuțiile cu oficialii occidentali au dezvăluit că Trump intenționează să continue să furnizeze Ucrainei ajutor militar american după învestirea sa în funcție.
Oficiali britanici care au vizitat Washingtonul la începutul lunii decembrie au declarat pentru FT că Trump crede că furnizarea de arme Ucrainei după încetarea focului este în conformitate cu ideea de „pace prin forță”.
În același timp, au spus aceștia, Trump încă mai crede că Ucraina nu ar trebui să devină niciodată membră NATO și dorește o încetare imediată a războiului.
În timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a promis să taie ajutorul acordat Ucrainei și să forțeze Kievul să poarte imediat negocieri de pace, notează Financial Times.