Putin, disperat că-l pierde pe Trump. Îi promite metalele rare din teritoriile ocupate în Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.02.2025 - 07:37
Putin, disperat că-l pierde pe Trump. Îi promite metalele rare din teritoriile ocupate în Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Putin, disperat că-l pierde pe Trump. Îi promite metalele rare din teritoriile ocupate în Ucraina - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu oficiali la 24 februarie, ziua în care președintele francez, Emmanuel Macron se întâlnea cu Donald Trump, pentru a discuta despre producția de metale din pământurile rare, inclusiv cele din Ucraina. E dispus să facă afaceri cu SUA.

SHARE

Putin a lansat un nou proiect național - „New Materials and Chemistry” - ce are ca scop consolidarea industriei autohtone în domeniul metalelor rare.

Președintele rus a subliniat că orice potențial acord între SUA și Ucraina privind resursele naturale nu ar afecta Rusia, care are mai multă „disponibilitate” să-i ofere lui Trump ceea ce-și dorește.

Într-un interviu cu propagandistul rus Pavel Zarubin, publicat pe 24 februarie, Putin se arată deschis la afaceri cu metale rare inclusiv din „teritoriile nou controlate” în Ucraina.

Putin, disperat că-l pierde pe Trump. Îi promite metalele rare din teritoriile ocupate în Ucraina

Inițiativa „New Materials and Chemistry” urmărește să dezvolte un sector de metale rare și cu pământuri rare cu ciclu complet, de la extracție la producția de înaltă tehnologie, cu o creștere semnificativă a producției.

El a subliniat că Rusia are rezerve semnificativ mai mari de metale de pământuri rare decât are Ucraina și este deschisă să colaboreze cu parteneri străini în dezvoltarea zăcămintelor de pământuri rare, inclusiv din zonele ocupate ale Ucrainei, pe care Putin le-a numit „regiuni nou controlate”, potrivit Kyiv Independent.

Putin a susținut că președintele Volodimir Zelenski a devenit o „figură toxică” pentru forțele armate ale Ucrainei și care „blochează eforturile de pace, slăbindu-și țara.” El a dat vina pe președintele ucrainean că a evitat negocierile pentru amânarea alegerilor.

Putin a continuat să respingă preocupările Europei cu privire la discuțiile dintre SUA și Rusia. "Nimeni nu poate cere nimic de la Rusia, mai ales nu Europa. Lasă-i să aibă pretenții de la altcineva. De secole, ei au avut pretenții de la vasalii lor — acum propriii lor oameni le ridică întrebări. Ar trebui să stea acasă și să se gândească la cum au ajuns în această situație", a spus Putin, în timp ce președintele francez, Emmanuel Macron, îi prezenta, la Washington, președintelui Donald Trump varianta de pace pentru Ucraina a Europei unite.

Putin vrea să se întoarcă la planul de pace de la Istanbul

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat în vizită la Ankara, Turcia, la 24 februarie, a declarat că la Istanbul se ajunsese la un acord cu Ucraina în aprilie 2022, dar fostul premier britanic, Boris Johnson, l-a blocat, iar Occidentul a obstrucționat implementarea acestuia pentru a slăbi Rusia.

Potrivit lui Lavrov, Moscova așteaptă numirea unui reprezentant al SUA pentru negocierile cu Rusia privind soluționarea conflictului ucrainean.

El a menționat, de asemenea, că neaderarea Ucrainei la NATO ar trebui să fie o necesitate în orice acord de pace viitor.

Ministrul rus de Externe a precizat că ar fi inacceptabil ca Rusia să accepte desfășurarea de trupe din statele membre NATO în Ucraina după ce se ajunge la un acord privind reglementarea războiului, potrivit Anadolu.

A sugerat că ar fi posibile negocieri cu Ucraina pe linia celor de la Istanbul.

Punctele cheie ale negocierilor de la Istanbul

La sfârșitul lunii martie 2022, negocierile între Ucraina și Rusia  au culminat cu Comunicatul de la Istanbul, subliniind o potențială soluționare a conflictului.

Se părea că Ucraina și Rusia progresează spre un tratat, dar până în mai, discuțiile s-au prăbușit. Negocierile de la Istanbul rămân un subiect de dezbatere intensă – cât de aproape au fost Rusia și Ucraina de un acord de pace?

În ciuda faptului că Putin dă vina pe Zelenski și Boris Johnson că nu s-a ajuns la un acord, de fapt au existat dezacorduri fundamentale.

Inițial, Moscova folosea termeni ce echivalau cu capitularea aproape totală a Ucrainei: dezarmare, neutralitate permanentă, statut oficial pentru limba rusă, recunoașterea Crimeei ca aparținând Rusiei, independență pentru Donețk și Lugansk și o schimbare de regim aprobată de Kremlin.

Punctele de negociere asupra cărora nu s-au înțeles:

Dimensiunea armatei: Un punct cheie de blocare a fost dimensiunea armatei ucrainene de după război . Kiev avansa 250.000 de soldați, în timp ce Moscova a insistat pe doar 85.000. De asemenea, au apărut dezacorduri cu privire la tipurile de arme pe care le-ar putea păstra Ucraina.

Statutul Crimeei: Crimeea, sub control rusesc, a rămas un obstacol cheie. Soluția propusă era o perioadă de negocieri de 15 ani, timp în care Rusia își va păstra controlul asupra peninsulei pe bază de închiriere.

Schimbarea conducerii de la Kiev: Moscova a cerut demisia lui Zelenski, propunându-l pe politicianul prorus Viktor Medvedciuk drept succesor al său.

În rest, Ucraina a fost de acord cu concesii cheie, inclusiv neutralitatea și renunțarea la ambițiile sale NATO. În schimb, Rusia părea deschisă pentru aderarea Ucrainei la UE – o poziție pe care o menține și astăzi.

Dar discuțiile s-au prăbușit până în mai, iar războiul a continuat.

Trump, de acord cu propunerile lui Macron

Președintele american Donald Trump a declarat că sprijină posibila desfășurare a personalului militar european în Ucraina pentru a supraveghea o potențială încetare a focului, dar nu pe liniile de front. Trump a spus că SUA vor oferi sprijin acestui proces.

Trump s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron la Casa Albă, la 24 februarie, părând, la conferința comună de presă, că este de acord cu propunerile lui Macron în numele Europei unite.

Trump a spus că trupele europene „poate intra în Ucraina ca făcători de pace”.

„Când acordul este încheiat, ei pot urmări dacă totul este respectat corect. Nu cred că va fi o problemă”, a declarat Trump, adăugând că Putin a fost întrebat dacă acceptă trupe de menținere a păcii și acesta nu a respins ideea.

Citește și: Marea Britanie trimite trupe în Ucraina. „Rusia a pierdut Marea Neagră, nu-i dăm răgaz să se refacă”

Mai mult, președintele american Donald Trump consideră că Ucraina își poate recâștiga cel puțin o parte din teritoriile ocupate de Rusia, deși „nu este un lucru ușor de făcut”.

Trump a subliniat că problema concesiunilor teritoriale de către Ucraina va fi parte a negocierilor, care speră că vor fi încheiate în câteva săptămâni, după întâlniri atât cu președintele ucrainean, cât și cu cel rus.

Citește și: Marea Britanie trimite avioane de luptă să-l țină pe Putin departe de Ucraina. Zboară din Romania

Președintele SUA a declarat că pe Zelenski îl va primi curând.

„De fapt, poate veni săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare să semneze acordul [cu privire la resursele minerale]. Ceea ce ar fi frumos. Mi-ar plăcea să-l cunosc. Ne-am întâlni în Biroul Oval”, a declarat Trump în timpul întâlnirii sale cu președintele francez Emmanuel Macron la Casa Albă.

Președintele SUA a declarat că Kievul și Washingtonul sunt „foarte aproape de un acord final” privind metalele pământurilor rare și „diverse alte lucruri”.

Joi, Donald Trump îl va primi la Casa Albă pe premierul Marii Britanii, care va susține planul prezentat deja de Macron.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te