Putin acuză conducerea Wagner că "şi-a trădat ţara şi poporul". Prigojin, „exilat” în Belarus

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.06.2023 - 08:13
Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut luni seara un discurs televizat în care le-a mulţumit ruşilor pentru patriotismul de care au dat dovadă în timpul rebeliunii Wagner eşuate.

SHARE

"Vă mulţumesc pentru rezistenţa, unitatea şi patriotismul dumneavoastră. Această solidaritate cetăţenească a arătat că orice şantaj (...) este sortit eşecului", a afirmat liderul de la Kremlin, evidenţiind, în alocuţiunea sa, faptul că Ucraina şi Occidentul doreau ca ruşii să se omoare între ei.

Putin acuză conducerea Wagner că "şi-a trădat ţara şi poporul"

Referitor la rebeliunea Wagner, şeful statului rus a declarat că a dat personal ordin "să se evite vărsarea de sânge"."Încă de la începutul evenimentelor s-au luat măsuri, la instrucţiunile mele directe, pentru a evita o mare vărsare de sânge".

Conform Reuters, preşedintele Putin a mulţumit luptătorilor şi comandanţilor mercenari Wagner care au renunţat pentru a evita vărsarea de sânge. El a adăugat că îşi va onora promisiunea de a permite luptătorilor Wagner să se mute în Belarus, dacă doresc, sau să semneze un contract cu Ministerul Apărării sau pur şi simplu să se întoarcă la familiile lor.

Citește și: Cine a fost în spatele revoltei Wagner condusă de Prigojin. Presiunile elitei ruse asupra lui Putin

Nu a făcut însă nici o menţiune, în discursul său, la numele liderului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care a condus revolta. Putin l-a acuzat din nou pe liderul Wagner, fără a-l numi, că "şi-a trădat ţara şi poporul" în timp ce "şi-a minţit" oamenii.

El a menţionat "curajul şi abnegaţia aviatorilor căzuţi eroic în luptă", în timp ce Kremlinul nu a comunicat oficial nimic despre cele câteva aparate de zbor pe care Wagner spune că l-a doborât în marşului său spre Moscova, conform AFP.

Citește și: Moldova se pregătește să întrerupă gazul rusesc în Transnistria. Cum se implică România

"Marea majoritate a luptătorilor şi comandanţilor grupului Wagner sunt, de asemenea, patrioţi ruşi, devotaţi poporului şi statului. Au dovedit-o prin curajul lor pe câmpul de luptă", a mai declarat Vladimir Putin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, Vladimir Putin s-a întâlnit luni seară cu principalii responsabili de securitate, după această scurtă alocuţiune televizată.

"Vladimir Putin se află într-o întâlnire de lucru", în special cu procurorul general Igor Krasnov, ministrul de interne Vladimir Kolokolţev, ministrul apărării Serghei Şoigu, directorul FSB Aleksandr Bortnikov şi şeful Gărzii Naţionale Viktor Zolotov, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia publică Ria Novosti.

Şeful statului rus le-a mulţumit oficialilor săi de securitate pentru activitatea depusă în timpul rebeliunii eşuate în debutul reuniunii din care un scurt fragment a fost difuzat de televiziunea de stat."V-am chemat pentru a vă mulţumi pentru munca depusă în aceste câteva zile şi pentru a discuta situaţia", a spus preşedintele Putin. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te