Moldova se pregătește să întrerupă gazul rusesc în Transnistria. Cum se implică România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.06.2023 - 23:50
Moldova se pregătește să întrerupă gazul rusesc în Transnistria (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: ankasam

Moldova se pregătește să întrerupă gazul rusesc în Transnistria, principala sursă de finanțare pentru această enclavă ocupată, controlată de Rusia. Moscova furnizează gaz gratuit pentru Transnistria și nimeni nu a îndrăznit până acum să-l întrerupă.

SHARE

Moldova se pregătește să întrerupă gazul rusesc în Transnistria, a declarat Sergiu Tofilat, politician și expert moldovean, unul dintre cei mai autorizați experți publici din Republica Moldova în domeniul energiei, pentru EuroPravda.

„Vom tăia independența Transnistriei din cauza neplății în 2025. Dacă Moscova nu o face mai devreme”, a spus Sergiu Tofilat.

Moldova se pregătește să întrerupă gazul rusesc în Transnistria. Cum se implică România 

Din decembrie 2022, Moldova de pe malul drept al râului Nistru (partea controlată de Chișinău, fără Transnistria) nu mai achiziționează gaze rusești.

Chişinăul îl cumpără de la alţi furnizori, precum gaz românesc sau gaz lichefiat de la terminalele GNL.

Aceasta este o schimbare radicală.

În urmă cu doi ani, 100% din achizițiile Moldovei constau doar din gaz rusesc.

Citește și: Misiune UE pentru susținerea Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride. Măsurile luate

Deși Moldova nu mai achiziționează gaze din Rusia, contractul dintre Gazprom și MoldovaGaz este încă valabil. Partea rusă nu o respectă, dar nici nu o reziliază.

Dintr-un motiv foarte simplu: dacă se deconectează gazul, nu va afecta Chişinăul, ci Transnistria.

„Până la urmă, gazul este principalul canal de finanțare pentru regimul din Transnistria. Venitul din gaze” este cam jumătate din bugetul Transnistriei! Fără acești bani, sau fără gaz rusesc „gratuit”, vor da faliment în câteva luni. Acolo va izbucni o criză umanitară”, a declarat Tofilat.

Citește și: Parlamentul European discută întărirea securităţii Republicii Moldova

Astfel, așa-zisa „independență” a Transnistriei va fi deconectată din cauza neplății.

Deși Moldova nu mai consumă gaz rusesc, din punct de vedere tehnic rămâne dependentă de gaz pentru generarea de energie electrică.

Chişinăul importă 80% din energia electrică pentru teritoriul aflat sub controlul său. Cea mai mare parte a importului este energie electrică de la centralele moldovenești din Transnistria. Iar acestea ard gaz rusesc.

Tofilat spune că s-ar putea trece la achiziții din alte surse, din România și Ucraina, dar rețeaua electrică a fost construită pe vremea sovietică în așa fel încât până și liniile electrice românești intră mai întâi în Transnistria și abia apoi merg la Chișinău.

Guvernul Republicii Moldova construiește o linie electrică de înaltă tensiune din România

Pentru a elimina dependența energetică de Rusia (și Transnistria), această problemă trebuie rezolvată și se întâmplă acum. 

Guvernul Republicii Moldova construiește o linie electrică de înaltă tensiune din România, Chișinău-Vulcănești, ce va fi finalizată în 2025, iar Transnistria va putea fi  deconectată.

Mai devreme sau mai târziu, acest canal de finanțare pentru Tiraspol va fi întrerupt.

Prin urmare, atunci când Transnistria (și Moldova în ansamblul său) va fi întreruptă de aprovizionarea cu gaze din Rusia, acolo va apărea o adevărată criză umanitară. 

Dar toate acestea vor crea premise pentru soluționarea conflictului transnistrean și reunificarea Republicii Moldova, spune Tofilat.

„Trebuie deja să pregătim un plan de reintegrare, trebuie să pregătim oameni care să guverneze regiunea transnistreană și care să formeze un guvern local – judecători, procurori, profesori, medici”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te