Putin pozează în despot luminat: a „ordonat” Gazprom să aprovizioneze UE cu gaze prin Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.10.2021 - 09:50
Putin a „ordonat” Gazprom să aprovizioneze UE cu gaze prin Ucraina/foto: moscowrimes

Președintele rus consideră că Gazprom trebuie să își îndeplinească în continuare obligațiile contractuale de furnizare a gazului prin Ucraina către UE, "în ciuda tuturor aspectelor legate de relațiile ruso-ucrainene de astăzi".

SHARE

„Este necesar să respectăm pe deplin obligațiile contractuale pentru tranzit, livrarea gazului nostru pe teritoriul Ucrainei, prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina", a declarat șeful statului într-o ședință privind dezvoltarea sectorului energetic miercuri.

Citește și: Cum a murit interlopul Cascadoru, un apropiat a lui Nuțu Cămătaru. Era și columbofil

„În primul rând, nu ar trebui să punem pe nimeni într-o poziție dificilă, inclusiv Ucraina, în ciuda tuturor aspectelor legate de relațiile ruso-ucrainene de astăzi și, în al doilea rând, nu ar trebui să subminăm credibilitatea Gazprom ca partener de încredere, absolut de încredere", a argumentat Putin.

Citește și: VIDEO Pistolarul cu BMW, bătut temeinic de un bărbat căruia îi trăsese 11 bile în cap și în față

„Vă rog, în calitate de ministru al Energiei, să luați aceste probleme sub controlul dumneavoastră personal și să vă asigurați că Gazprom își îndeplinește toate obligațiile contractuale pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina către Europa", i-a spus președintele ministrului Energiei, Nikolai Șulginov.

Citește și: VIDEO Bombardierul Strîmbu, prins cu două sticle de votcă sub geacă: Am centura neagră, măi gunoiule

Marți, Nord Stream 2 AG, operatorul elvețian al proiectului gazeoductului rusesc pe care Putin vrea să-l impună Europei, a formulat un recurs împotriva deciziei instanței germane privind refuzul acordării unei scutiri pentru proiect de la directiva UE privind gazele.

Citește și: Două românce s-au făcut că ajută o bătrână oarbă care căzuse și i-au furat portofelul în Italia

Curtea din Dusseldorf a respins plângerea Nord Stream 2 AG și nu a acordat o scutire pentru conducta Nord Stream 2 de la directiva UE revizuită privind gazele.

Citește și

Furios că UE nu acordă „scutire” pentru Nord Stream2, Putin critică „isteria gazelor” în Europa

Ambasadorul Rusiei la București dă vina pe SUA pentru explozia prețurilor la gaze

 


Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului declarase că doar „amatorii” pot găsi vină Rusiei în legătură cu majorările prețurilor la gazele din UE.

„Creșterea prețurilor gazelor din Europa provine dintr-o mare varietate de factori, dar numai amatorii pot găsi vina Rusiei”, a declarat Dmitri Peskov, miercuri.

„Insistăm că Moscova nu este în niciun fel vinovată de situația de pe piața gazelor din Europa, acest lucru este de neconceput. Rusia și-a îndeplinit, îndeplinește și va îndeplini toate obligațiile asumate în cadrul contractelor existente într-o manieră coerentă.”.


Potrivit lui Peskov, evoluțiile actuale din Europa sunt legate de redresarea economică post-pandemică, pe lângă creșterea consumului de energie și problemele care implică facilități de stocare a gazelor.

„Statisticile demonstrează că gazoductele sunt de fapt mai puțin pline decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Un alt vinovat din spatele crizei este, potrivit Kremlinului, scăderea semnificativă a producției eoliene în Europa.

El a adăugat că există o gamă largă de alți factori care „pur și simplu s-au unit”. "Pe piața intră mai puțin gaz", a apreciat Peskov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te