Ambasadorul Rusiei la București dă vina pe SUA pentru explozia prețurilor la gaze

DE Valentin Mirică | Actualizat: 29.09.2021 - 13:04
Valery Kuzmin Foto: Ambsada Rusiei în România

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, dă vina pe SUA pentru explozia prețurilor la gaze: el susține că Statele Unite au preferat să furnizeze gaze lichefiate către Asia și America de Sud, unde prețurile ar fi mai bune.

SHARE

Într-un interviu pentru Financial Intelligence, Kuzmin a reluat și afirmația lui Vladimir Putin, care a spus că „prețurile la gaz în Europa au crescut pentru acei cumpărători care nu au semnat contracte pe termen lung cu Gazprom”. În plus, diplomatul rus a arătat că „în prima jumătate a lunii septembrie, comparativ cu anul trecut, Gazprom a crescut livrările către țările europene: România cu 347,6%, Serbia – 125,9%, Bulgaria – 52,3%, Germania – 35,8%, Finlanda – 19%, Italia – 15 %, Grecia – 12,8%, Polonia – 11,4%” - aceste date fiind deja publice, pe site-ul Gazprom.

Citește și: VIDEO Valeriu Stoica: Criza poate fi rezolvată doar prin sacrificarea unui singur om

„În țările europene, există un deficit de gaze, dar furnizorii americani, în căutarea profitului, s-au repezit spre piețele din Asia și America de Sud. În această situație, țările din Europa de Vest s-au regăsit în situația de a fi încolțite. Chiar ele au primit cu 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate mai puțin, față de termenii livrărilor, în primul rând, din Statele Unite, datorită faptului că fluxurile au fost redirecționate către consumatorii din țările din Asia și America de Sud, unde prețurile sunt mai mari.

Speranțele țărilor europene că furnizarea de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite va fi stabilă nu s-au justificat pentru al doilea an consecutiv. În prima jumătate a anului 2021, exporturile de GNL din Statele Unite au atins un nivel record și au crescut cu 38,3%, dar nu în favoarea Europei, ci în direcția Chinei, Japoniei și a Braziliei. În același timp, în țările europene precum Belgia, Italia, Spania și Turcia, dimpotrivă, a existat o scădere semnificativă a livrărilor”, a spus ambasadorul pentru Financial Intelligence.

El a arătat că și UE este responsabilă de creșterea prețurilor la gaze.

Citește și: Beijing către NATO: „Nu este nevoie de un nou bloc militar în Asia-Pacific. Acolo e locul Chinei”

„Experții consideră că și politica de reglementare a UE a avut un impact negativ asupra situației. În special, vorbim despre tranziția declarată spre utilizarea surselor regenerabile de energie (SRE) și retragerea treptată din producția de energie electrică din combustibili fosili, care a reprezentat un activ de echilibru pe piața energiei. Cu toate acestea, sursele regenerabile de energie depind în mare măsură de condițiile meteorologice și nu prezintă posibilitatea de a asigura o creștere a producției de energie electrică într-un timp scurt (...) 

Uniunea Europeană preferă contractelor pe termen lung pentru furnizarea de combustibil cele pe termen scurt sau așa-numitele contracte spot, care sunt încheiate la un moment anume.

Președintele Rusiei Vladimir Putin a subliniat că prețurile la gaz în Europa au crescut pentru acei cumpărători care nu au semnat contracte pe termen lung cu Gazprom. Multe țări europene au asemenea acorduri.

Acum două zile, de exemplu, Gazprom a semnat un contract pe 15 ani cu Ungaria pentru furnizarea a 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an”, a afirmat Valery Kuzmin.

Puteți citi aici tot interviul Valery Kuzmin, Ambasadorul Rusiei în România: Gazprom a crescut livrările de gaze către România cu 347,6%, în prima jumătate din septembrie”. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te