Prințul Philip către președintele Nigeriei: „Arătaţi de parcă vă pregătiți de culcare". Marile gafe

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 13.04.2021 - 22:04
Prințul Philip către președintele Nigeriei, Olusegun Obasanjo, în timpul unei vizite oficiale în 2003: „Arătaţi de parcă vă pregătiți de culcare" Foto: gettyimages

Prințul Philip, soțul Reginei Angliei a lăsat în urmă și o serie de gafe monumentale și declarații ciudate la adresa unor oameni politici, artiști, activiști și chiar copii.

SHARE

Fără a avea nicio inhibiție, Prințul Philip, care a încetat din viață pe 9 aprilie, la vârsta de 99 de ani, a intrat periodic în atenția întregii lumi prin declarații belicoase. Iată câteva dintre ele:

- "Arătaţi de parcă v-aţi pregăti de culcare", i-a spus în 2003 preşedintelui Nigeriei, Olusegun Obasanjo, îmbrăcat într-un costum tradiţional.

Citește și: Fostul jucător de rugby Sorin Stanciu a încetat din viață. Era șoferul atașatului militar al SUA

 - După un concert susţinut de Tom Jones în 1969, l-a felicitat pe cântăreţ în stilul caracteristic: "Cu ce faceţi gargară, cu pietre?".

Citește și: Interlopul Corduneanu, condamnat pentru șantaj la 100 de zile de muncă în asistență socială

- "Ah, deci dumneavoastră sunteţi cel care conducea această maşină oribilă? O zăream des când mergeam la castelul Windsor", i-a spus lui Elton John în 2001.

Vali Nebunu către Romi Neguș: Am dat jos mâna unuia cu sabia, a rămas atârnată în piele și tendoane

- "Dacă mai staţi mult aici o să vă întoarceţi acasă cu ochii oblici", i-a avertizat pe studenţii britanici în timpul unei vizite în China, în 1986.

- Unei trupe de dansatori de culoare, în 2009: "Sunteţi toţi din aceeaşi familie?".

Citește și: Rusia și SUA trimit nave de război în Mare Neagră. Kremlinul amenință cu război „pe scară largă

 

Deci ați reușit să scăpați nemâncat?

- "Încă mai aruncaţi cu suliţe unii în altii?", l-a întrebat pe un aborigen în timpul unei vizite în Australia, în 2002.

Citește și: Interlopul Calu, eliberat în dosarul rețelei de prostituție din Tenerife. Și sexy-PRM-ista e liberă

- "Deci aţi reuşit să scăpaţi nemâncat?", i s-a adresat în 1998 unui student britanic revenit dintr-o călătorie în Papua Noua Guinee.

Citește și: Hoții români fură mărfuri fine în Europa: diamante, cărți rare, caviar și acoperișuri de biserici

- În 1994, către un locuitor din Insulele Cayman: "Majoritatea vă trageţi din piraţi, nu-i aşa?".

 - Referindu-se la un contor electric vechi şi defect, în timpul unei vizite într-o fabrică din Scoţia, a spus: "Fără îndoială a fost instalat de un indian".

- "Cum faceţi să îi ţineţi pe localnici departe de băutură până trec examenul pentru permis?", l-a întrebat pe un instructor auto din Scoţia în 1995.

- "Nu puteţi fi aici de mult timp... nu aveţi burtă", i-a spus în 1993 unei persoane din Marea Britanie aflată în vizită în Budapesta.

- "Filipine probabil că este pe jumătate goală... sunteţi cu toţii aici la NHS", serviciul de sănătate publică din Marea Britanie, a remarcat el în 2013 adresându-se asistentelor filipineze care lucrau într-un spital din Regatul Unit.

 - "Câte persoane aţi călcat în dimineaţa aceasta?", l-a întrebat pe un bărbat cu dizabilităţi aflat într-un fotoliu rulant, la Londra în 2012.

- În Cardiff, în 1999, adresându-se copiilor din cadrul Asociaţiei persoanelor cu deficienţe de auz, care stăteau alături de o formaţie din Caraibe: "Dacă staţi aproape de muzica aceea nu mă miră că sunteţi surzi".

- În timpul recesiunii din 1981 le-a spus şomerilor: "Eu nu pricep: mai întâi spun că vor mai mult timp liber, iar acum se plâng că nu au de muncă".

N-o să poţi să zbori niciodată, eşti prea gras

- "N-o să poţi să zbori niciodată, eşti prea gras", i-a spus în 2001 unui băiat de 13 ani care visa să devină astronaut.

-Vorbind cu oaspeţii la deschiderea noului sediu al ambasadei Marii Britanii din Berlin, în 2000, el a comentat: "Este o vastă risipă de spaţiu".

 -La o recepţie cu presa ocazionată de Jubileul de Aur al Reginei Elisabeta a II-a, prinţul Philip l-a cunoscut pe republicanul Simon Kelner, editorul de la acea vreme a ziarului The Independent. "Cine sunteţi?", a întrebat el. "Sunt redactor-şef la The Independent, domnule", a răspuns Kelner. "Ce faceţi aici?", a continuat prinţul. "Dumneavoastră m-aţi invitat", a răspuns ziaristul. "Păi, nu era neapărat nevoie să veniţi", a spus ducele de Edinburgh.

 -"Nu-mi pasă ce soi este, daţi-mi o bere!", a spus prinţul Philip când i-au fost oferite vinuri alese de către premierul Giuliano Amato în timpul unei cine în Roma, în 2000.

 -"Aş vrea foarte mult să merg în Rusia... cu toate că ticăloşii mi-au ucis jumătate din familie", a spus el în 1967.

-"Cum îi ţineţi pe nativi departe de băutură suficient de mult timp pentru a trece testul?", l-a întrebat pe un instructor auto scoţian în 1995.

 -Discutând în 1998 cu o femeie care îşi pierduse doi fii într-un incendiu, el a comentat despre alarmele de incendiu: "Sunt o pacoste - am una în baie şi de fiecare dată când mă spăl aburul o declanşează".

- "Dontopedalogia este ştiinţa deschiderii gurii şi introducerii piciorului în ea, lucru pe care îl practic de mulţi ani", a declarat el Consiliul general de stomatologie, în 1960.

 - "O, nu, s-ar putea să iau vreo boală groaznică", a răspuns el când a fost întrebat dacă ar dori să mângâie un koala în timp ce se afla într-o călătorie în Australia, în 1992.

 -"Oamenii cred că există aici un sistem de clasă rigid, dar se ştie că ducii s-au căsătorit chiar şi cu fete de cor. Unii s-au însurat chiar şi cu americance", a comentat el în 2000.

-Aflând că actriţa Cate Blanchett lucra "în industria filmului", el a întrebat-o, în 2008, dacă îi poate repara aparatul DVD player. "E un cablu care iese din spate. Puteţi să-mi spuneţi unde intră?", a întrebat el.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te