Rusia și SUA trimit nave de război în Mare Neagră. Kremlinul amenință cu război „pe scară largă”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.04.2021 - 08:57
USS Roosevelt, în drum spre Marea neagră/Foto: reuters

Rusia și SUA trimit nave de război în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor tot mai crescute în privința Ucrainei. Mișcările agresive ale trupelor rusești către frontieră au cauzat o mare îngrijorare la nivel internațional, situația fiind monitorizată constant.

SHARE

Moscova comasează în jur de 100.000 de soldați la granița cu Ucraina și surse militare anunță că Marina rusă adaugă o presiune suplimentară asupra Kievului, trimițând o flotă de război către Ucraina care va ajunge în câteva zile.

Vali Nebunu către Romi Neguș: Am dat jos mâna unuia cu sabia, a rămas atârnată în piele și tendoane

Mișcările agresive ale trupelor rusești către frontieră au cauzat o mare îngrijorare la nivel internațional, situația fiind monitorizată constant, potrivit serviciilor de informații occidentale.

Citește și: Interlopul Calu, eliberat în dosarul rețelei de prostituție din Tenerife. Și sexy-PRM-ista e liberă

Kremlinul amenință cu acțiuni militare pe scară largă

În câteva zile, peste 95.000 de soldați de asalt, susținuți de tancuri, vehicule blindate, artilerie și baterii cu rachete termobarice vor fi gata de luptă în apropierea Ucrainei.

Citește și: Interlopul Corduneanu, care a cerut bitcoin ca taxă de protecție pentru o videochatistă, eliberat

Zeci de mii de militari ucraineni, inclusiv rezerviști, au fost chemați la frontieră și, potrivit unor surse, au sosit și consilieri americani.

Serviciile de informații americane asupra situației Rusia-Ucraina evaluează „o criză majoră iminentă”, așa cum a declarat centrul de operațiuni europene EUCOM.

Citește și: Most wanted de România. Anaser și Lindon Duduianu își fac de cap în Anglia

Vineri, Kremlinul a declarat că acțiunile Ucrainei justifică măsurile militare ale Rusiei.

„Escaladarea tensiunilor din sud-estul Ucrainei justifică măsurile pe care Rusia le ia", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință vineri, referindu-se la acumularea militară.

Citește și: Medicul Denciu, eroul anului în Belgia, jignit de Flavia Groșan în România: „Eroul" care s-a ars

„Tendința comportamentului părții ucrainene creează riscul reluării acțiunilor militare la scară largă”, a spus el.

SUA trimit două nave de război

Vineri, SUA au trimis o notificare diplomatică Turciei pentru a anunța trecerea a două nave de război prin strâmtorile turcești, potrivit Anadolu Agency.

„Am fost anunțați prin mijloace diplomatice cu 15 zile în avans că două nave de război americane vor ajunge la Marea Neagră în conformitate cu Convenția de la Montreux", au declarat sursele diplomatice din Turcia.

Sursele au declarat că navele vor ajunge separat la Marea Neagră în 14 și 15 aprilie și vor rămâne acolo până pe 4 și 5 mai.

Potrivit unui raport al CNN, SUA a decis desfășurarea navelor de război în Marea Neagră ca urmare a comasării de trupe ruse de-a lungul frontierei cu Ucraina.

Potrivit Convenției de la Montreux, SUA, ca putere care nu este de la Marea Neagră, este obligată să anunțe Turcia în prealabil înainte de a trimite nave de război prin Bosfor și Dardanele, potrivit CNN.

SUA efectuează deja zboruri de recunoaștere deasupra Mării Negre destinate să monitorizeze activitatea navală rusă și să supravegheze mișcările potențiale ale trupelor din Crimeea.

Rusia susține forțele rebele separatiste din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te