Principalele partide din Germania, implicate într-un scandal legat de profituri în timpul pandemiei

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 08.03.2021 - 17:26
Principalele partide din Germania, implicate într-un scandal legat de pandemie/FOTO: Getty

Principalele partide din Germania sunt implicate într-un scandal legat de presupuse profituri din vânzarea măştilor de protecţie folosite în timpul epidemiei de coronavirus, scrie luni dpa.

SHARE

Aşa-numita "afacere a măştilor" a dus deja la demisiile din partide a doi parlamentari, Nikolas Loebel din Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel şi Georg Nuesslein din Uniunea Creştin Socială (CSU), ramura bavareză a uniunii conservatoare. Loebel a declarat că va renunţa la mandatul de parlamentar înainte de sfârşitul lui august şi nu va mai candida. Nuesslein a anunţat că va rămâne în legislativ până la alegerile de la sfârşitul lui septembrie.

Citește și: De ce primesc directorii de la Metrorex „spor de metrou”. Rădoi: „Au și ore de control în subteran”

Cei doi sunt acuzaţi că au primit sute de mii de euro pentru ajutorul la negocierea contractelor pentru măşti împotriva coronavirusului. Loebel a confirmat vineri că este implicat în firme care fac afaceri cu măşti.

Subiectul a ajuns în centrul atenţiei înaintea alegerilor care vor avea loc duminica viitoare în landurile Baden-Wurttemberg şi Renania-Palatinat.

Principalele partide din Germania, implicate într-un scandal legat de presupuse profituri

Liderii CDU au declarat că nu pot exclude existenţa altor cazuri legate de scandal.

Şeful CSU, Markus Soeder, posibil viitor cancelar al Germaniei, le-a cerut celor doi politicieni implicaţi până acum să demisioneze cât mai rapid din parlament şi a adăugat că un gest corect din punct de vedere moral ar fi să restituie sau să doneze banii obţinuţi din afacerile cu măşti.

Citește și: Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență

În dezbatere s-au implicat şi conducerile altor partide.

Christian Lindner, preşedintele Partidului Liber Democrat (FDP), de orientare liberală, a cerut crearea unei comisii speciale de anchetă.

Robert Habeck, copreşedinte al Verzilor - partidul ecologist, în prezent bine cotat în sondajele de opinie la nivel naţional - a susţinut că scandalul măştilor arată existenţa unei "probleme structurale şi sistemice" în blocul CDU/CSU, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.