Primul submarin nuclear francez din clasa Barracuda, produs de Naval Group

DE Alexandru Pop | 12.07.2019 - 14:27
Primul submarin nuclear din clasa Barracuda/FOTO: salledepresse.com

Naval Group a lansat vineri, la Cherbourg, cel mai recent submarin nuclear din clasa Barracuda, denumit Suffren, în cadrul unei ceremonii prezidate de președintele Franței, Emmanuel Macron. Naval Group a câștigat contractul de corvete pentru Armata română, contestat de Damen.

SHARE

Suffren este primul dintr-o serie de șase submarine nucleare de atac (SNA) de ultimă generație și va fi livrat marinei franceze în 2020, restul submarinelor urmând să fie realizate în decursul următorilor zece ani.

Mai multe imagini (foto și video) de la lansarea submarinului pot fi văzute aici.

Newsweek România a prezentat în exclusivitate, încă din noiembrie 2018, cele trei oferte depuse de italienii de la Fincantieri, olandezii de la Damen și francezii de la Naval Group. Astfel, ordinea prețurilor este următoarea: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.

Citește și: Naval Group a câștigat, confirmând dezvăluirile Newsweek România

După mai multe luni de tergiversări, ministrul Gabriel Leș a anunțat săptămâna trecută că "luni, 1 iulie, am primit de la Departamentul de Armamente raportul prin care am fost informat, în calitate de ministru, cu privire la finalizarea procedurii specifice organizate la nivelul departamentului pentru atribuirea acordului-cadru pentru furnizarea produsului corvetă multifuncțională.

Conform acestei informări, oferta câştigătoare a fost declarată cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Șantierul Naval Constanţa."

Potrivit comunicatorilor Naval Group, Belgia și Olanda au semnat săptămâna trecută, la Bruxelles, contractul de achiziționare comună a doisprezece vânătoare de mine de ultimă generație. Naval Group și Eca-Robotics Sasu, cele două companii franceze care au câștigat acest contract de aproximativ 1,1 miliarde de euro pentru fiecare țară, vor asigura o parte importantă din producție în Belgia. Contractul de peste două miliarde de euro se întinde pe zece ani.

Dragoarele cu care Naval Group a câștigat contractul vor fi echipate cu sisteme de drone navale și vor vor constitui un punct de referință la nivel internațional în domeniul construcției de nave militare.

Tot în acest an, gigantul francez a fost ales și de Australia pentru a construi o flotă nouă de 12 submarine de atac ultramoderne menite să contracareze amenințările din Pacific și Oceanul Indian.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.