Primul eșec al președintelui Biden: candidatura Neerei Tanden la șefia OMB, retrasă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 03.03.2021 - 08:46
Joe Biden a anunţat retragerea candidaturii lui Neera Tanden la șefia Biroului de Management şi Buget de la Casa Albă. / Foto: vanityfair.com

Joe Biden a anunţat retragerea candidaturii lui Neera Tanden la șefia Biroului de Management şi Buget de la Casa Albă în faţa opoziţiei unor senatori-cheie, primul eşec pentru noul preşedinte democrat care dispune o majoritate foarte fragilă în Congresul de la Washington.

SHARE

"Am acceptat cererea Neerei Tanden de a-şi retrage" candidatura, a declarat Biden într-un comunicat.

Mai mulţi senatori republicani, dar şi un democrat s-au declarat deschis împotriva sosirii sale în calitate de director al Biroul de Management şi Buget de la Casa Albă (OMB), un serviciu foarte influent, însărcinat cu dezvoltarea bugetului dorit de preşedinte.

Citește și:

EXCLUSIV Sporuri de 174.000.000 lei în trei ani la Muncă. În 2019, de 12 ori mai mult ca în 2017

Neera Tanden, sub foc încrucişat de critici

De la anunţul numirii sale, Neera Tanden a fost ţinta unui foc încrucişat de critici: republicanii s-au declarat revoltaţi de vechi comentarii ale ei care vizau mai ales senatori, în timp ce progresiştii apropiaţi de Bernie Sanders o considerau prea centristă.

În cele din urmă, un senator democrat mai conservator, Joe Manchin, a condamnat în mare măsură şansele acesteia, anunţând, la sfârşitul lunii februarie, că nu va vota pentru ea.

Senatorul din Virginia de Vest a considerat că declaraţiile ei "deschis politice" vor avea un "impact toxic" asupra relaţiilor dintre Congres şi Casa Albă.

Citește și:

Șocant: placa pe care scrie "Mișcarea Legionară", afișată public, nu încalcă legea, spun procurorii

Majoritate foarte fragilă, în camera superioară

Democraţii dispun de o majoritate foarte fragilă în camera superioară, cu 50 de senatori contra 50 de republicani. În caz de egalitate, vicepreşedinta Kamala Harris poate departaja situaţia prin votul ei.

Nominalizările preşedintelui au nevoie de 51 de voturi pentru a fi aprobate de Senat. Prin urmare, orice defecţiune în tabăra democraţilor trebuie compensată printr-un vot republican.

Între timp, Casa Albă a curtat intens o mână de senatori, inclusiv pe republicana moderată Lisa Murkowski, care încă nu se pronunţase marţi, în timp ce senatorul independent Bernie Sanders părea mai mult împotriva acestei nominalizări, iar o democrată moderată, Kyrsten Sinema, menţinea misterul asupra votului său.

"Apreciez cât de mult aţi muncit dumneavoastră şi echipa dumneavoastră de la Casa Albă", i-a scris Neera Tanden lui Joe Biden, potrivit unui comunicat.

"Din păcate, pare evident că nu există nicio modalitate pentru a obţine confirmarea şi nu vreau ca examinarea numirii mele să fie o distragere a atenţiei de la celelalte priorităţi ale dumneavoastră", a adăugat ea retrăgându-şi candidatura. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.