Premierul Danemarcei, atacat și lovit pe stradă în centrul Copenhagăi. Un bărbat a fost reținut

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 08.06.2024 - 09:02
Premierul Danemarcei, atacat și lovit pe stradă în centrul Copenhagăi. Un bărbat a fost reținut - Foto: Profimedia Images

Premierul Danemarcei a fost atacat și lovit pe stradă, vineri seara, în centrul Copenhagăi. Un bărbat a fost reținut.

SHARE

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a fost atacata şi lovita de un bărbat, vineri seara, în centrul oraşului Copenhaga, a informat agenţia de presă Ritzau, citând poliţia şi biroul premierului, relatează News.ro.

Nu este clar, din informaţiile oficiale, dacă Frederiksen are răni în urma atacului.

Premierul Danemarcei, atacat și lovit pe stradă în centrul Copenhagăi. Un bărbat a fost reținut

"Prim-ministrul Mette Frederiksen a fost lovită de un bărbat vineri seară în Kultorvet (piaţă publică din oraşul vechi - n.r.), în Copenhaga. Bărbatul a fost arestat", se arată într-un comunicat al biroului său, care adaugă că Mette Frederiksen a fost "şocată de incident".

Nu se cunosc alte detalii despre atac, care intervine cu două zile înainte de scrutinul pentru Parlamentul European.

Citește și: Cum arătau alegerile în România interbelică? Oamenii votau semne electorale, nu nume de partide

Poliţia a precizat pe platforma de socializare X că investighează incidentul, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

"Părea puţin stresată", a declarat pentru Reuters Soren Kjergaard, care lucrează ca barista în piaţă, după ce a văzut cum premierul a fost escortată de gărzile de securitate în urma agresiunii.

Ministrul danez al Mediului, Magnus Heunicke, a declarat pe X: "Mette este, în mod firesc, şocată de atac. Trebuie să spun că ne zguduie pe toţi cei care îi suntem apropiaţi".

În urmă cu trei săptămâni, premierul slovac Robert Fico a fost grav rănit într-o tentativă de asasinat.

Numele lui Mette Frederiksen, în vârstă de 46 de ani, reprezentantă a familiei politice europene social-democrate, a fost vehiculat ca un posibil viitor şef al NATO sau pentru a ocupa una din funcţiile de top din UE.

Citește și: Românii care vor introduce buletinul de vot în pubele de gunoi în loc de urne: „Nu este o glumă”

Joi, ea s-a alăturat altor lideri mondiali în Normandia, Franţa, pentru a comemora 80 de ani de la debarcarea din Ziua Z.

Frederiksen, care conduce Danemarca din 2019, este o figură dominantă pe scena politică daneză. Ea şi-a construit o reputaţie de operator abil care poate construi alianţe dincolo de diviziunile politice şi a fost menţionată ca un posibil viitor candidat pentru postul de preşedinte al Consiliului European. Partidul ei este în frunte în cele mai recente sondaje de opinie înainte de alegerile de duminică. 

mesaje de indignare și solidaritate, din întreaga Europă

Lideri danezi din tot spectrul politic şi-au exprimat indignarea faţă de atac, relatează The Guardian.

Pelle Dragsted, un purtător de cuvânt al Alianţei Roşu-Verde, de opoziţie, a descris atacul ca fiind "îngrozitor şi complet inacceptabil".

Ministrul afacerilor, Morten Bødskov, a descris incidentul ca fiind "complet nebunesc", în timp ce Morten Messerschmidt, preşedintele partidului anti-imigranţi Poporul Danez, a declarat: "Violenţa nu este niciodată în regulă".

Liderii europeni au condamnat, de asemenea, atacul.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene şi candidatul principal al Partidului Popular European, de centru-dreapta, la alegerile europene, şi-a exprimat şocul. "Condamn acest act josnic, care contravine a tot ceea ce credem şi pentru care luptăm în Europa", a spus ea, urându-i premierului danez "putere şi curaj".

Citește și: Au fost identificați spionii din „echipa morții” a lui Putin. Acționează în toată Europa

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat "indignat" de atacul "îngrozitor", adăugând: "Condamn cu fermitate acest act laş de agresiune".

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a scris: "Atacul din această seară asupra premierului danez este îngrozitor. Violenţa nu-şi are locul în politică. Rămâi puternică, Mette!", a îndemnat-o ea.

Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European a declarat că este alături de Frederiksen - o social-democrată - şi de poporul danez.

"Actele de violenţă sunt întotdeauna un atac împotriva democraţiei. Nu ne vom lăsa intimidaţi", a declarat grupul.

Stefan Löfven, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), a declarat: "Întreaga comunitate PES este alături de Mette şi de familia ei. Condamnăm acest atac fără sens. Violenţa politică nu trebuie să aibă loc în societăţile noastre".

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat: "Mette este o colegă foarte bună şi un partener înţelept. Sper din toată inima că este nevătămată. Un atac asupra unui lider ales în mod democratic este, de asemenea, un atac asupra democraţiei noastre. În această seară, gândurile mele şi ale familiei sunt alături de ea".

Premierul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că este "profund şocat de agresiunea asupra colegei" sale. "Condamn cu fermitate orice formă de violenţă împotriva liderilor aleşi în mod democratic în societăţile noastre libere. Gândurile mele sunt alături de dumneavoastră şi vă doresc putere în aceste momente dificile", a transmis el.

Premierul Letoniei, Evika Siliņa, a declarat, de asemenea, că este "profund şocată".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te