Premierul britanic Rishi Sunak a plătit un impozit de 11 ori cât salariu mediu. Venituri de milioane

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.03.2023 - 11:20
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak și-a publicat declarațiile fiscale personale - Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak și-a publicat declarațiile fiscale personale, mult așteptate din Regatul Unit, care arată că a plătit 432.493 de lire sterline impozit într-un an, de peste 11 ori salariul mediu.

SHARE

Prim-ministrul Rishi Sunak și-a publicat declarațiile fiscale personale mult așteptate din Regatul Unit, care arată că  a plătit 432.493 de lire sterline impozit într-un an, de peste 11 ori salariul mediu.

Documentele publicate de guvern arată că prim-ministrul a plătit 325.826 lire sterline impozit pe câștigul de capital și 120.604 lire sterline impozit pe venit din Regatul Unit, scrie publicația britanică Metro.

Premierul britanic Rishi Sunak și-a publicat în sfârșit declarația fiscală: 432.493 de lire impozit 

Cel mai bogat parlamentar al țării, Sunak a declarat anterior că își va publica declarațiile fiscale în timpul campaniei împotriva Liz Truss de anul trecut.

Afacerile sale au fost supuse unei examinări intense după ce s-a dezvăluit că soția sa, moștenitoarea Akshata Murthy, deținea un statut special, care i-a permis să evite plata impozitelor pe averea ei imensă, derivată de la firma indiană a tatălui ei miliardar, Infosys.

De asemenea, presa a dezvăluit că Sunak deținea o carte verde din SUA și a depus declarații fiscale în America în timp ce era cancelar.

În urma unei reacții publice, Murthy a renunțat mai târziu la statutul ei special și a spus că va plăti impozit din Marea Britanie pe averea ei.

Evidențele fiscale de astăzi arată că domnul Sunak a câștigat un total de 4,7 milioane de lire sterline în ultimii trei ani financiari, luând în considerare veniturile și câștigurile de capital.

Numai în ultimul an financiar, 2021-2022, premierul a câștigat peste 1,9 milioane de lire sterline în venituri și câștiguri de capital.

Cele 432.493 lire sterline pe care le-a plătit doar ca impozit pe venit sunt de peste 11 ori mai mari decât salariul mediu din Marea Britanie (38.131 lire sterline).

Cu toate acestea, documentele împărtășite astăzi dezvăluie doar afacerile fiscale ale premierului britanic și nu aruncă nicio lumină asupra veniturilor sale din SUA.

Se estimează că Sunak și soția sa au o avere combinată de aproximativ 730 de milioane de lire sterline.

Prea ocupat

La începutul acestei luni, deputatul laburist Richard Burgon a întrebat în Parlament de ce prim-ministrului i-a luat atât de mult să publice declarațiile fiscale.

El a spus: „Oamenii vor transparență în politica noastră, mai ales pentru că premierul este cel mai bogat prim-ministru din istorie”.

„Așadar, de ce naiba prim-ministrul nu și-a publicat încă declarațiile fiscale? Când va face asta? Și când va face acest lucru, va include declarațiile fiscale din SUA?

Sunak a răspuns susținând că a fost pur și simplu „prea ocupat” pentru a-și publica taxele.

Codul ministerial cere tuturor miniștrilor, inclusiv primului ministru, să furnizeze detalii despre afacerile lor fiscale.

Cu toate acestea, nu li se cere să facă publice aceste informații.

Ultimul prim-ministru care și-a publicat declarațiile fiscale a fost David Cameron, care a făcut acest lucru în 2016, după ce informații despre fondul offshore al regretatului său tată au fost dezvăluite în Panama Papers.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te