„Suntem deschişi dialogului pentru a construi o agendă pozitivă de interes pentru noi toţi în domeniile comerţului, culturii, mediului”, a declarat Mitsotakis, care, la rândul său, urmăreşte obţinerea un al doilea mandat de prim-ministru în urma alegerilor legislative de duminica viitoare, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.
'Dar nu suntem naivi (...) Pentru o ameliorare reală a relaţiei noastre, trebuie ca Turcia să accepte să ne rezolvăm diferendele pe baza dreptului internaţional şi a dreptului mării', a adăugat el.
Citește și: Ziua cea mai lungă pentru Erdogan, după 20 de ani de domnie. Turcii își aleg președintele
Miercuri, într-o dezbatere televizată, Mitsotakis a criticat strategia Ankarei de revendicare de resurse energetice în Mediterana de Est.
În vara lui 2020, trimiterea unei nave turce de explorare de hidrocarburi în apropierea insulelor greceşti a creat grave tensiuni între cei doi vecini.
Anul trecut, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia, aliat al Turciei în NATO, că „ocupă” în Marea Egee insule al căror statut a fost stabilit în tratate după Al Doilea Război Mondial, şi a prevenit că armata turcă ar putea „veni noaptea” pentru „a face ceea ce este necesar”.
Citește și: Ultimul sondaj înaintea prezidențialelor din Turcia: Erdogan pierde teren în fața lui Kilicdaroglu
După luni de tensiuni crescute, seismul care a devastat în februarie sud-estul Turciei a dus la o apropiere între Atena şi Ankara.
Duminică, Mitsotakis s-a declarat 'deschis dialogului cu conducătorul ales de cetăţenii turci, oricare ar fi el'.
Principalul contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kiliçdaroglu (social-democrat susţinut de o largă coaliţie) a dat de asemenea asigurări în jurnalul Kathimerini că doreşte ca 'Marea Egee să devină o zonă a păcii'.
'Vrem ca relaţiile noastre cu Grecia să se dezvolte pe cale amicală', a adăugat el.
Toată presa din Grecia are ochii aţinţiţi asupra alegerilor din Turcia. Potrivit canalului TV privat Skai, 'aceste alegeri din Turcia sunt cele mai cruciale' de decenii.
Cotidianul de centru-dreapta Ta Nea a scris că 'schimbarea în fruntea statului nu înseamnă neapărat schimbări strategice, dar există o şansă de a relua dialogul'.