Premier elen Kyriakos Mitsotakis spune că Turcia „are totul de câştigat dacă se apropie de Grecia”

DE Alexandru Pop | 14.05.2023 - 13:15
Președintele turc Tayyip Erdogan merge la o secție de votare pentru a vota în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare, la Istanbul - Foto: Profimedia Images

Turcia „are totul de câştigat dacă se apropie de Grecia, de Europa şi de Occident”, a afirmat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu apărut duminică în cotidianul Kathimerini, în contextul în care alegerile din ţara vecină sunt urmărite cu mare interes în Grecia.

SHARE

„Suntem deschişi dialogului pentru a construi o agendă pozitivă de interes pentru noi toţi în domeniile comerţului, culturii, mediului”, a declarat Mitsotakis, care, la rândul său, urmăreşte obţinerea un al doilea mandat de prim-ministru în urma alegerilor legislative de duminica viitoare, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

'Dar nu suntem naivi (...) Pentru o ameliorare reală a relaţiei noastre, trebuie ca Turcia să accepte să ne rezolvăm diferendele pe baza dreptului internaţional şi a dreptului mării', a adăugat el.

Citește și: Ziua cea mai lungă pentru Erdogan, după 20 de ani de domnie. Turcii își aleg președintele

Miercuri, într-o dezbatere televizată, Mitsotakis a criticat strategia Ankarei de revendicare de resurse energetice în Mediterana de Est.

În vara lui 2020, trimiterea unei nave turce de explorare de hidrocarburi în apropierea insulelor greceşti a creat grave tensiuni între cei doi vecini.

Anul trecut, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia, aliat al Turciei în NATO, că „ocupă” în Marea Egee insule al căror statut a fost stabilit în tratate după Al Doilea Război Mondial, şi a prevenit că armata turcă ar putea „veni noaptea” pentru „a face ceea ce este necesar”.

Citește și: Ultimul sondaj înaintea prezidențialelor din Turcia: Erdogan pierde teren în fața lui Kilicdaroglu

După luni de tensiuni crescute, seismul care a devastat în februarie sud-estul Turciei a dus la o apropiere între Atena şi Ankara.

Duminică, Mitsotakis s-a declarat 'deschis dialogului cu conducătorul ales de cetăţenii turci, oricare ar fi el'.

Principalul contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kiliçdaroglu (social-democrat susţinut de o largă coaliţie) a dat de asemenea asigurări în jurnalul Kathimerini că doreşte ca 'Marea Egee să devină o zonă a păcii'.

'Vrem ca relaţiile noastre cu Grecia să se dezvolte pe cale amicală', a adăugat el.

Toată presa din Grecia are ochii aţinţiţi asupra alegerilor din Turcia. Potrivit canalului TV privat Skai, 'aceste alegeri din Turcia sunt cele mai cruciale' de decenii.

Cotidianul de centru-dreapta Ta Nea a scris că 'schimbarea în fruntea statului nu înseamnă neapărat schimbări strategice, dar există o şansă de a relua dialogul'.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te