Poveşti tragice din spatele pandemiei. Victimele Covid 19 mor în singurătate, cu o cruce de plastic

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.05.2020 - 13:38
FOTO: Profimedia Images

În nordul italiei, valul de decese provocat de noul coronavirus a copleşit spitalele, casele de bătrâni, dar şi cimitirele. Familiile îndoliate cer răspunsuri după ce rudele lor vârstnice şi-au pierdut viaţa în urma unor nereguli din sistemul de îngrijire.

SHARE

Cimitirele comune sunt pregătite pentru mormintele nemarcate, unde vor ajunge cei pe care familiile nu reuşesc să-i revendice la timp. Într-un colţ al cimitirului principal din Milano, pământul a fost pregătit pentru peste 100 de noi morminte, cu cruci albe, de plastic, pe care o simplă foaie de hârtie aşteaptă să fie scris numele celui pe care-l va adăposti pe veci.

Asta într-un caz fericit. Deseori, nu apare mai mult decât o iniţială. Fără data naşterii, fără data decesului. Poate şi o floare de plastic, aşezată de
angajaţii cimitirului. Aici sunt îngropate victimele COVID-19 care nu au fost revendicate.

Un funcţionar al cimitirului, care a solicitat să rămână anonim, a povestit pentru CNN despre cum ajung unele trupuri aici. „Mulţi dintre ei au familii care nu au reuşit să depună solicitarea până în ultima zi valabilă.”

Cu morgile pline şi spitalele copleşite de cazurile de COVID-19, situaţia nu pare să se îndrepte către luminiţa de la capătul tunelului. Autorităţile din nordul Italiei nu au avut de ales şi au reglementat înmormântările astfel încât să se evite blocajele. În vremea pandemiei, victimele noului coronavirus mor în singurătate.

Carla Porfirio şi-a dorit cu disperare să fie alături de mama ei, Michela, în ultimele sale clipe. Înainte de coronavirus, îşi vizita mama în vârstă de 85 de ani şi bolnavă de Alzheimer, în fiecare zi la casa de îngrijire a Institutului Palazzolo-Don Gnocchi din Milano.

Când oficialii au interzis accesul rudelor, a continuat să ceară informaţii despre starea acesteia telefonic, iar personalul a asigurat-o că totul e bine. Totuşi, îngrijorarea ei s-a adeverit la începutul lunii aprilie, când a aflat că starea mamei sale s-a degradat brusc. A doua zi, i-a fost anunţat decesul.

„E cu adevărat o tragedie. Nu le-am putut fi alături celor dragi în ultimele lor clipe, când aveau cea mai mare nevoie de noi”, a povestit Carla, emoţionată.

Alessandro Azzoni povesteşte că mama sa, Marisa, în vârstă de 75 de ani, era în deplină putere cu foarte puţin timp în urmă, în ciuda faptului că suferea de Alzheimer. Mergeau deseori la plimbare, să mănânce îngheţată sau să danseze în parc. Dar totul s-a schimbat, iar femeia se află acum în stare critică, într-un spital din Milano, unde a fost transferată de la casa de bătrâni din Pio Albergo Trivulzio.

Povestea e similară cu cea a Carlei. Pacienţii cu COVID au fost internaţi împreună cu vârstnicii, iar aceştia s-au infectat la rândul lor şi au fost răpuşi de virus.

Una dintre comunităţile cele mai afectate din Lombardia este oraşul Nembro, de la poalele Alpilor. Dintre cei 87 de rezidenţi din principala casă de îngrijire medicală din Nembro, 34 de oameni au murit din cauza virusului. În timp ce autorităţile refuză să comenteze situaţia, directorul Barbara Codalli a declarat pentru CNN că nu există acuzaţii de acest fel şi că nu au găzduit niciodată pacienţi cu coronavirus.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te