Povestea „Zorianei”. Femeia războinică care a apărat Mariupolul până la ultima ei suflare

DE Daniel Toșa | 23.09.2022 - 14:03
Povestea „Zorianei”. Femeia războinică care a apărat Mariupolul până la ultima ei suflare - FOTO: Profimedia

Sergentul Natalia Strebkova, nume de cod "Zoriana", a tratat, a sprijinit, a apărat și a servit muniție războinicilor ucraineni până la ultima ei suflare. Autoritățile din Poltava au propus să redenumească o stradă după această femeie cunoscută drept "fata de oțel".

SHARE

Fiica ei, Iryna, a împărtășit povestea mamei sale curajoase cu presa locală "Zmist".

Fata spune că ea însăși a fost voluntar militar din 2014. Ea a livrat muniție, alimente, îmbrăcăminte și alte articole apărătorilor de pe linia frontului, ajutându-i să descurajeze inamicul. Acolo Irina și-a întâlnit viitorul soț, care a servit în "Azov" și care astăzi continuă să apere Ucraina.

După ce s-a căsătorit și s-a mutat la Mariupol, mama ei, Natalia, care a fost coafeză, a decis să se alăture "Azov" și a luat numele de cod "Zoriana".

"S-a întâmplat ca ea să se mute la Mariupol după ce l-a cunoscut pe tatăl meu vitreg. Relațiile lor au început în iulie 2015. El nu știa nici cine era ea, nici care erau legăturile ei cu Azov", își amintește Irina.

Femeia eroină s-a întors de 3 ori în iadul de la Mariupol

Potrivit acesteia, Natalia a început să își pregătească familia pentru noua fază a războiului cu mult timp înainte, așa că și-a luat câinele și documentele din Mariupol într-un loc relativ mai sigur.

"Părinții mei au plecat în vacanță și s-au întors o săptămână mai târziu. Au vorbit cu soțul meu, i-au spus să nu se ducă în est și au făcut totul pentru a-l împiedica să meargă acolo. Ei știau care ar putea fi consecințele.

Citește și: VIDEO Revoluția rusă va fi televizată. Propagandiștii lui Putin își critică liderul în direct

Chiar înainte de începerea războiului, mama mea și-a ajutat frații să evacueze orașul. După ce tata a luat-o în cele din urmă din oraș, a implorat-o să rămână acasă, dar ea nu l-a ascultat. Apoi, tatăl a evacuat-o din nou după 24 februarie. Și din nou ea s-a întors. A treia oară a luat în considerare evacuarea, când a existat un ordin de evacuare a întregului personal feminin angajat în hârtii, dar ea știa că ajutorul ei era necesar în adăposturile antiaeriene din Mariupol", își amintește fiica femeii eroice.

Războinicele Ucrainei și-au îndeplinit sarcinile cu prețul vieții

Natalia avea abilități medicale de bază și i-a ajutat pe soldații "Azov" să rețină inamicul. Femeia a păstrat legătura cu fiica ei și a încercat să ia legătura cât mai des cu ea, povestindu-i despre situația din oraș.

Citește și: Doi români, atacați de 25 de romi într-un spital din Italia: Răzbunare în stil mafiot

"Vorbea foarte mult despre evenimentele oribile care se desfășurau în jurul ei. Se plângea că a dormit doar patru ore într-o săptămână. Spunea că era imposibil să doarmă din cauza raidurilor aeriene interminabile. A gătit mâncare, a acordat primul ajutor și chiar a servit muniție trupelor noastre. Femeile soldați au continuat să îndeplinească aceste sarcini, chiar și atunci când adăpostul lor era deja avariat de bombe, spune Iryna amintindu-și de ororile războiului.

Zoriana, a cedat șansa la viață unei alte fete

Natalia a avut ultima șansă de a părăsi Mariupol la începutul lunii aprilie, când finul ei, care a suferit răni grave în luptă, a fost evacuat cu elicopterul. Cu toate acestea, Zoriana a decis să îi cedeze locul în zborul de evacuare unei alte fete.

"Era frântă și epuizată fizic, dar s-a prefăcut că este în regulă, pentru că avea un temperament de oțel. Mama mea se schimbase foarte mult. Când a avut loc o operațiune ofensivă Shyroke în 2014, soțul meu a luptat acolo. Am convenit că o va suna pe mama de ziua ei de naștere, pe 20 februarie. Așa am decis să o felicităm. Ea a fost atât de șocată, când a sunat de pe linia frontului, pentru că îi era teribil de frică de război. Iar acum, această persoană care era îngrozită de tot ceea ce avea legătură cu războiul din 2014, trăia în iadul dezlănțuit și se întorcea acolo de fiecare dată. A fost o transformare personală unică", subliniază Irina.

În spatele unui erou de la Mariupol a stat soția sa - „femeia de oțel”

Chiar și în cele mai dificile circumstanțe, Zoriana a continuat să își susțină soțul din Azov soțul și chiar a făcut glume despre asta. În primele ore ale zilei de 15 aprilie, mama și fiica au avut ultima conversație pe Telegram. Femeia a înregistrat un mesaj vocal, care în cele din urmă s-a dovedit a fi ultimul ei mesaj.

"Ei (rușii - n.r.) știau unde se ascundeau fetele din Azov și au bombardat acea parte a complexului în mod deliberat. Eu și mama mea am vorbit atunci și am avut impresia clară că a fost ultima noastră conversație. A doua zi dimineață, am avut un sentiment tulburător că mamei mele i s-a întâmplat ceva rău. Am simțit că nu mai era", își amintește fiica Nataliei.

În următoarele câteva zile, Iryna nu a mai auzit nimic de la mama ei. Pe 20 aprilie, tatăl ei, care a stat și el la Azovstal în timpul asediului, i-a trimis un mesaj și și-a cerut scuze că nu a putut să o țină pe mama ei în siguranță.

"Este atât de greu de acceptat, dar captivitatea i s-a părut întotdeauna mai rea decât o moarte", spune fata.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te