Ministrul de resort, Ana Mendes Godinho, a confirmat pentru EFE că nu a avut cunoştinţă de respectiva situaţie şi că, pe fondul suspiciunilor, „s-a deschis o anchetă internă urgentă la Institutul de Securitate Socială”.
Această anchetă s-a produs pe fondul polemicii izbucnite în Portugalia, după ce s-a constatat că planul de vaccinare anunţat în această săptămână de guvern include administrarea vaccinului şi pentru politicieni şi înalte oficialităţi, al căror proces de imunizare va începe în februarie. Astfel, oameni politici şi înalţi funcţionari vor avea prioritate la administrarea vaccinului, înaintea unor categorii care cer să fie vaccinate ca urmare a unei mai mari expuneri la îmbolnăvire, cum este cazul angajaţilor din sistemul de învăţământ.
Înalţi funcţionari, angajaţi ai instituţiei Avocatului Poporului, membri ai Consiliului de Stat, membri ai magistraturii din Ministerul Public, membri ai organelor regiunilor autonome şi primari sunt unii dintre beneficiari.
Opoziţia, atât liderii de centru-dreapta, cât şi cei de stânga, au criticat măsura guvernului, dat fiind că lista înalţilor oficiali care urmează să fie vaccinaţi este foarte lungă.
Portugalia, ţară cu 10 milioane de locuitori, a început campania de vaccinare la 27 decembrie 2020 cu o primă etapă care a inclus angajaţi din domeniul sanitar de primă linie, precum şi angajaţi şi rezidenţi ai căminelor de bătrâni. În cadrul acestei prime etape, unui număr de peste 255.000 de persoane le-a fost administrată prima doză de vaccin, potrivit Agerpres.