Polonia va doborî rachetele rusești trimise peste Ucraina. Care vor fi consecințele pentru Europa?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.05.2024 - 10:07
Polonia va doborî rachetele rusești peste partea de vest a Ucrainei. Care vor fi consecințele - Foto: X/Raytheon Missiles and Defense (imagine cu caracter ilustrativ)

Polonia va doborî rachetele rusești peste partea de vest a Ucrainei. Care vor fi consecințele? Polonia discută posibilitatea de a doborî rachete rusești peste partea de vest a Ucrainei, a anunțat reprezentantul Ministerului polonez al Afacerilor Externe, Pawel Wronski.

SHARE

Polonia va doborî rachetele rusești peste partea de vest a Ucrainei. Care vor fi consecințele?

Citește și: Romania, centru militar al SUA. Se construiește autostrada ce conectează Marea Neagră cu Mediterana

Potrivit reprezentantul Ministerului polonez al Afacerilor Externe, Pawel Wronski, partea ucraineană a cerut analizarea acestei probleme, asociată cu o serie de condiții ce trebuie rezolvate, cum ar fi detalii tehnice privind raza de acțiune a acestor rachete, precum și aspecte juridice.

Citește și: VIDEO Ce rachete incredibile pune România pe avioanele F-35 cumpărate cu 200.000.000$ bucata?

„Această problemă este luată în considerare din punct de vedere juridic și tehnic, dar nu există decizii în acest caz”, a spus Wroński, adăugând că partea ucraineană a abordat partea poloneză cu acest tip de inițiativă.

Polonia va doborî rachetele rusești peste partea de vest a Ucrainei. Care vor fi consecințele? 

Wroński a spus că problema a fost ridicată după ce o rachetă rusă a încălcat spațiul aerian polonez în martie 2024.

În timpul unui atac nocturn asupra infrastructurii ucrainene din 24 martie, racheta a încălcat spațiul aerian polonez la ora 4:23, a rămas în el timp de 39 de secunde și apoi a ieșit. Racheta a fost monitorizată de radare militare pe tot parcursul zborului.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional, locotenent-colonelul Jacek Goryszewski, a declarat că racheta a zburat cu o viteză de 800 de kilometri pe oră la o altitudine de 400 de metri. A pătruns 2 kilometri în spațiul aerian al țării înainte de a ieși.

Potrivit lui Wroński, există discuții dacă sistemele poloneze de apărare aeriană ar putea doborî astfel de rachete peste teritoriul Ucrainei și care ar putea fi consecințele juridice ale unui astfel de pas.

În special, Varșovia subliniază că, dacă o rachetă este doborâtă, aceasta „nu se va dizolva în aer”, iar resturile sale pot distruge proprietatea cuiva sau chiar ucide pe cineva. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe polonez a menționat că experții în drept internațional ar trebui să evalueze consecințele juridice pe care le poate avea acest pas, deoarece acestea sunt rachete cu focoase ce cântăresc sute de kilograme și pot provoca daune semnificative la sol atunci când cad.

În plus, experții tehnici trebuie să evalueze și să convină asupra condițiilor în care aceste rachete pot fi doborâte.

Citește și: Moment critic pentru Putin. Primii specialiști ai echipajelor F-16 au sosit în Ucraina

Polonia analizează posibilitatea doborârii rachetelor rusești și pentru că nu poate acorda Ucrainei ajutor prin transfer de sisteme de apărare aeriană.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe polonez a subliniat că nu poate fi vorba de transfer fizic de elemente ale sistemului polonez de apărare aeriană în Ucraina.

„Nu există nicio discuție despre asta în Polonia. Nu există nicio posibilitate ca sistemul polonez de apărare aeriană să fie în afara granițelor țării”, a subliniat Wroński.

Citește și: Iohannis joacă tare: Ce condiții pune Occidentului ca să cedeze Ucrainei un sistem Patriot?

În februarie 2024, Militarnyi a raportat că, potrivit sondajului de opinie, aproape două treimi dintre cetățenii polonezi credeau că țara lor ar trebui să doboare rachetele rusești care zboară deasupra Ucrainei.

Totodată, polonezii credeau că Varșovia ar trebui să inițieze negocieri cu NATO și Ucraina pentru extinderea apărării aeriene până la granița teritoriului ucrainean.

Ministerul polonez al Apărării a numit includerea unei părți a Ucrainei în sistemul de apărare aeriană NATO „o problemă extrem de dificilă”.

Unii experți polonezi și foști ofițeri ai armatei poloneze au vorbit despre crearea unei zone comune de apărare aeriană când, la sfârșitul lunii decembrie, o rachetă rusă a trecut granița, a survolat teritoriul Poloniei și a intrat în Ucraina. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te