Comisia Europeană a evidenţiat duminică „nereguli" şi „carenţe" în procedurile de achiziţii publice din Ungaria, proporţia „anormal" de ridicată a cererilor unice pentru aceste contracte, precum şi lipsa controlului asupra conflictelor de interese şi absenţa urmăririlor judiciare în caz de suspiciuni de fraudă, scrie Agerpres.
„Polonia se va opune cu toată forţa oricărui demers al instituţiilor europene care ar urmări să priveze de fonduri o ţară membră, în acest caz Ungaria, într-un mod complet neautorizat", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă.
Citește și: Serviciile secrete ale SUA: Putin, umilit de eșecul din Ucraina, ar putea bombarda România
Şeful guvernului naţionalist-populist polonez, el însuşi în conflict cu Bruxellesul, care îl acuză de nerespectarea statului de drept, a reamintit că omologul şi aliatul său ungar Viktor Orban a pregătit deja „un proiect de acord cu Comisia Europeană".
Bruxellesul a acordat un termen de câteva săptămâni Budapestei pentru a face reforme.
Executivul european a sugerat Consiliului, instituţia care reprezintă statele membre şi căreia îi revine decizia finală, să suspende 65% din fondurile a trei programe legate de politica de coeziune, ceea ce reprezintă 7,5 miliarde de euro.
Citește și: VIDEO Ucraina va primi bateriile SAM NASAMS împotriva atacurilor aeriene ale rușilor în 60 de zile
Bruxellesul a declanşat în aprilie împotriva Ungariei o procedură care nu a mai fost folosită până acum şi care ar putea conduce la suspendarea unor finanţări europene cât timp utilizarea lor este ameninţată de încălcări ale principiilor statului de drept.