„Poliţistul bun” Macron și „cel rău”, von der Leyen, se vor întâlni cu liderul chinez Xi Jinping

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.04.2023 - 19:15
3 aprilie 2023: Emmanuel Macron o primește pe Ursula Von Der Leyen, la Paris - Foto: Profimedia Images

Când francezul Emmanuel Macron și germana Ursula von der Leyen se vor întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping, ei vor trimite un mesaj de unitate, din partea Europei, chiar dacă China încearcă să exploateze potențialele fisuri din alianțele europene.

SHARE

Președintele francez și șeful Comisiei Europene vor fi întâmpinați de președintele chinez, la Beijing.

Macron şi von der Leyen se întâlnesc cu Xi Jinping

Călătoria lor comună este cea mai recentă dintr-o tendinţă vizibilă, din partea liderilor europeni, de a se angaja în discuţii cu China, cu cancelarul german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sánchez făcând vizite, în ultimele luni.

La fel ca ei, Macron și von der Leyen îl vor presa pe l Xi să ia măsuri suplimentare, pentru a opri războiul din Ucraina, ameliorând totodată relația comercială din ce în ce mai tensionată dintre Uniunea Europeană și China, cel mai mare partener comercial al acesteia.

Citeşte şi: Președintele francez Macron a ajuns miercuri la Beijing. Urmează discuții cruciale cu Xi Jinping

Observatorii europeni se așteaptă ca ei să lucreze ca o echipă, în China. Cu încercările sale de a-l angrena în discuţii pe Vladimir Putin, președintele francez va juca probabil rolul polițistului bun.

Un purtător de cuvânt al Palatului Élysée a declarat reporterilor că Macron a găsit „puncte de convergență cu propunerile chineze”, cu privire la încheierea războiului.

Între timp, unii au numit-o pe doamna von der Leyen „polițistul rău de la Bruxelles”, având în vedere relația ei puternică cu președintele american Joe Biden și sprijinul vocal pentru poziția NATO.

Citeşte şi: SUA spune că Xi Jinping îi asigură lui Vladimir Putin acoperire diplomatică pentru război

Cu câteva zile înainte de sosirea ei, von der Leyen a ținut un discurs puternic, criticându-l Xi, pentru că și-a menținut prietenia cu Putin. Într-o referire la planul de pace în 12 puncte al Chinei, ea a subliniat că orice plan de consolidare a anexărilor ruse este „pur și simplu neviabil”.

Ea a promovat de asemenea conceptul de „de-risking”, o versiune mai moderată a ideii SUA de decuplare de China, unde Europa va fi mai dură în actul diplomatic, își va diversifica sursele comerciale și își va proteja comerțul și tehnologia.

Poziţii diferite

Împreună, liderii reprezintă două „direcționări destul de diferite ale gândirii europene despre China”, a spus dr. Andrew Small, un coleg senior al grupului de reflecție German Marshall Fund.

"Unul este despre sprijinul aprofundat al Chinei pentru Putin, în război, în special în chestiunea ajutorului letal. Vor dori să spună cel puțin că va fi dăunătoare întregii relații cu Europa".

Dar Macron venind cu o delegație numeroasă, care include lideri de afaceri, demonstrează că „există și relația comercială și economică, care continuă chiar și în mijlocul acestei naraţiuni. Mesajul este că Europa și Franța încă vor să facă afaceri [cu China]”, conform BBC.

SUA se uită cu atenţie

În mod esențial, Ursula von der Leyen se află în China, la invitația lui Macron.

Acest lucru ar oferi asigurări că vor păstra linia, a remarcat dr. Small, nu numai statelor membre UE sceptice cu privire la abordarea domnului Macron față de Rusia și China, ci și americanilor, care vor urmări cu atenție întâlnirea.

Statele Unite nu se întâlnesc încă cu conducerea chineză, deoarece călătoria mult așteptată a secretarului de stat Antony Blinken, la Beijing, a fost anulată în timpul disputei cu baloanele-spion.

Macron a vorbit cu Biden

Această călătorie ar putea fi cea mai apropiată de întâlnirea americanilor cu Xi. Chiar înainte de a părăsi Franța, Macron a vorbit cu Joe Biden. Cei doi au discutat despre planurile de a se implica în China.

Manifestarea de unitate a domnului Macron și a doamnei von der Leyen este de asemenea o încercare de a pune în valoare orice speranță chineză, de a exploata diferențele de vedere existente în Europa.

Unii observatori cred că acesta este unul dintre obiectivele Beijingului, deoarece încearcă să atragă părți ale Europei departe de orbita SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te