Bruxelles-ul ia în calcul să prăbușească cursul de schimb al forintului maghiar și să reducă atractivitatea investițională a Ungariei, dacă Viktor Orban căntinuă șantajul pe care îl practică în ultimii doi ani la adresa Uniunii, în privința ajutorului pentru Ucraina. Acest lucru va lovi nemilos "locurile de muncă și creșterea" economiei Ungariei.
Planul UE pentru colapsarea economiei Ungariei. Șantajul lui Orban pentru Putin îl va costa scump
Potrivit ziarul britanic Financial Time, în cazul în care premierul ungar Viktor Orbán nu va face concesii, conducerea UE ar putea anunța public încetarea completă a finanțării Budapestei. Această mișcare va "speria piețele" și investitorii care s-ar putea reorienta către alte țări, România ar putea fi una dintre acestea.
Ministrul ungar al afacerilor europene, János Bóka, a declarat că nu a auzit de aceste amenințări. El a adăugat că Budapesta "nu va ceda în fața presiunilor UE": "Ungaria nu face o legătură între sprijinul acordat Ucrainei și accesul la fondurile UE și se opune ca alte țări să facă o astfel de legătură. Ungaria va continua să participe în mod constructiv la negocieri".
Citește și: UE va declanșa „opțiunea nucleară” contra Ungariei, după sprijinul indirect dat de Orban lui Putin
Oficialul a precizat că Ungaria a trimis la 27 ianuarie o nouă propunere la Bruxelles, prin care își dă acordul preliminar pentru utilizarea fondurilor de la bugetul UE pentru acordarea de asistență Ucrainei și pentru emiterea de obligațiuni comunitare pentru acoperirea nevoilor Kievului, dacă Uniunea Europeană vine în întâmpinarea Budapestei și adaugă o clauză privind posibilitatea de a-și modifica deciziile viitoare.
Surse din cercurile diplomatice ale UE intervievate de publicația britanică au subliniat că "multe țări" susțin acest plan. Într-un comentariu pentru FT, unul dintre diplomați a calificat aceste discuții drept "șantaj".
Citește și: Parlamentul European lasă Ungaria fără vot și fără 30 miliarde € din cauza șantajului lui Orban
Ungaria a declarat anterior că ar putea ridica dreptul de veto asupra unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro, cu condiția ca finanțarea să fie revizuită în fiecare an. Și, potrivit presei, Comisia Europeană este pregătită să accepte unele dintre cererile Budapestei.
Totodată, liderii UE sunt pregătiți să adopte o poziție dură față de Ungaria dacă premierul Viktor Orban va continua să blocheze pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina la summitul din 1 februarie.